Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Een ei bak je in boter

Wie een kater had, was zondag bij de workshop Het Hele Eiereneten aan het goede adres. Geen fancy gedoe met schuimpjes of moleculair koken, nee, gewoon een ei bakken. En pocheren. En tot omelet maken. En dan ook écht goed.

In een half uur leert sterrenchef Chris Naylor van restaurant Vermeer ons de basistechnieken van een perfect gebakken eitje, omelet, roerei en een prachtig gepocheerd ei. Eitje, zou je denken, maar nee. Wanneer Chris een klont boter in de pan gooit wordt al snel duidelijk wat we thuis altijd verkeerd doen.

Voor een goed gebakken ei gebruik je boter, heel veel boter. Zoveel boter dat je ei er bijna in lijkt te zwemmen. Volgens Chris is dit oké, want je eet een eitje toch alleen op een bijzonder moment, zondagochtend bijvoorbeeld. Melk? Nee, geen melk. En het zout voeg je pas op het laatste moment toe, alleen op het eiwit. Kleine, maar superpraktische tips, waarmee hij de fijne kneepjes van het ei-bereiden liet zien.

En dan gaan we het zelf proberen. Samen met Chris wordt de toque oeuf van de Franse sterren-chef Alain Passard gemaakt. Vermeers sous-chef Rudolph Brand helpt met de omelet van Arnold Bennett, en met hulp van allround-chef Vilmos wordt een koffie-citroengrassoufflé gemaakt. Terwijl iedereen druk bezig is met eitjes tikken, kloppen en garen, geven de chefs veel handige tips.

‘Het zijn de trucjes die het hem doen’, zegt een man die stap voor stap alles met zijn mobiel heeft gefotografeerd. Het proeven vindt plaats in een romantische setting, waarbij de omeletten worden gedeeld. Wat is het heerlijk, die combinatie van de toque oeuf en het frisse toetje. Dat die simpele eitjes zó lekker kunnen zijn, door gewoon maar de juiste technieken te gebruiken!

Chef Chris Naylor, die ‘s ochtends met het Moederdag ontbijt nog roerei at, rekent uit dat we met elkaar zo’n 180 eieren hebben opgegeten. Een flinke berg, die -hoewel we het nu wel kunnen- maakt dat we nog even een weekje wachten totdat we weer een eitje tikken.

Tekst: Sandra van Vemden
Fotografie: Nichon Glerum


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus