Nieuws

Kippen houden van de stad

Kippen houden van de stad

‘Kippen houden is een eitje’ is de slogan van het bedrijf Kipster. De oprichters willen stadsmensen ervan overtuigen dat de kip het ideale huisdier is. Bezoekers van het FFF kunnen kennismaken met het Kipsterhok en zijn bewoners.

Tussen de foodtrucks en de kramen van de FFF-markt staat een kippenhok met daarin zes kippen. Ze scharrelen rustig rond, meestal in het deel van hun hok waar ze bescherming vinden tegen de regen. Maurits Groen, Ruud Zanders en Olivier Wegloop zijn de bedenkers van Kipster. Zij dromen van legkippen in iedere stadswijk.

Waarom moeten stadsmensen kippen gaan houden?
Olivier Wegloop: "Kippen zijn het ideale huisdier. Ze zijn grappig en nieuwsgierig en ze hebben elk een eigen karaktertje. Je kunt er echt een band mee opbouwen. Wij vinden dat we ze niet alleen moeten kennen als filet op ons bord, maar respect verdienen als dier. Kippen eten onze etensresten op dus het is goed tegen voedselverspilling en zorgt voor minder afval. En ze leggen heerlijke eitjes die je kunt delen met je buren.”

Wat is er zo speciaal aan het Kipsterhok?
"Het is een betaalbaar hok dat dier- en mensvriendelijk is. Het biedt voldoende ruimte en is 1.30 meter hoog dus de kippen kunnen fladderen. Het achterste gedeelte van het hok is afgesloten, ze kunnen daar eieren leggen en slapen. In het midden is er een deel met een afdak tegen de regen, want daar zijn kippen niet zo dol op. Het voorste deel is voor de uitloop. Aan de achterkant van het hok zijn twee deurtjes die het voor mensen makkelijk maken om het hok schoon te maken en om de eieren te rapen.”

Wat vinden de kippen van het Food Film Festival?
"Toen ze net waren aangekomen waren ze wat onwennig. Daarna heb ik ze een paar keer uitgebreid geobserveerd en waren ze rustig en nieuwsgierig. Toen ik met mijn kinderen kwam, hebben we ze wat patatjes en popcorn gegeven. Volgens mij vinden ze het heel leuk hier. Na afloop van het festival gaan ze naar restaurant Merkelbach in Amsterdam, waar ze verder mogen gaan met eieren leggen.”


Tekst: Dewi Gigengack
Foto: Maartje Strijbis

 


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus