Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Culinair college

Tijdens een culinair college neemt docent Peter Klosse, docent aan de Academie voor Gastronomie, zijn studenten mee in een wereld van smaakrijkdom, mondgevoel en culinaire combinaties. Oftewel: de smaakleer.  

De MC Studio is voor de gelegenheid omgebouwd tot een serieuze collegezaal, maar dan wel eentje waar de collegebanken zijn vervangen door biertafels. De strenge theorie van de smaakleer staat al klaar op het projectiescherm als het geroezemoes in de zaal langzaam verstomt: de les van smaakgoeroe Peter Klosse gaat beginnen.

Wie gekomen is om iets te leren zit hier goed. In een rijk vocabulaire doorspekt van Franse woorden neemt Peter Klosse zijn pupillen in een pittig tempo mee in zijn wereld van smaken en smaakcombinaties. Met een smaakmodel van coating, contracting en richness maakt hij de universele smaakfactoren inzichtelijk. 

Naast een stevige dosis theorie is er ook tijd genoeg ruimte in zijn college voor de praktijk. Dranken en spijzen, daar moet je niet alleen over praten, die moet je vooral ook ervaren als je wil leren bewuster te proeven en betere smaakcombinaties wil kunnen maken. De collegezaal krijgt de opdracht om de smaken van een haantje gecombineerd met twee sauzen en twee wijnen te analyseren. 

Peter predikt een andere aanpak van het voorbereiden van een diner: kies eerst de wijn en dan het gerecht. ‘Van een etiket kun je namelijk niet aflezen hoe een wijn precies smaakt. De twee wijnen die hij zijn leerlingen heeft laten proeven zijn bijvoorbeeld beide een Chardonnay afkomstig uit de Franse Languedoc, maar ze smaken totaal verschillend.’

In tegenstelling tot wat veel mensen denken kun je ook gerust bier bij een culinaire maaltijd drinken. Peter: ‘Zolang je maar goed proeft waarbij je het kunt drinken.’ Bier kun je dus ook gerust bij iets anders drinken dan een burger of een bord spareribs. 

Maar alle smaaktabellen, registers en goeroes ten spijt, smaak blijft vooral iets persoonlijks. Peter: ‘Als je van koetjesrepen houdt, dan vind je 70% pure chocola niet te eten. En andersom.’ Kortom: ieder z’n smaak.

Tekst: Suzanne Leijtens
Beeld: Kim Out
 


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!




blog comments powered by Disqus