Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

De Zweedse sweatshop van Rikard Andersonn

De Scandinavische keuken is langzaam in opkomst. Restaurant Noma in Kopenhagen kent een beetje eetliefhebber wel, knäckebröd staat al jaren in ieders voorraadkast en gravad lax weet menig persoon ook nog wel te benoemen.

Maar wanneer je mensen vraagt een opsomming te geven van meer typische Scandinavische gerechten, dan wordt het al een stuk lastiger. En dat terwijl de Scandinavische keuken ontzettend gezond en vooral ook puur is. Iets wat helemaal in deze tijdsgeest past.
 
Gelukkig is daar de Zweed Rikard Andersonn die ons wat van de hoogtepunten van de Scandinavische keuken bijbrengt. Je kunt Rikard kennen van de Scandinavian Embassy, een hippe lunch- en koffiebar in de Amsterdamse buurt de Pijp, waar hij de ’head chef’ is. Nou ja head chef, hij is de enige: ‘maar voor vanavond is het wel goed als jullie me zo noemen’. Deze bar runt hij samen met Nicolas Castagno die daar de erg goede koffie voor zijn rekening neemt. Maar naast dat de koffie er bijzonder lekker is kun je er ook aparte lekkernijen proeven die je niet veel op andere plekken in onze hoofdstad kan proeven zoals eland, beer en rendier. Dat belooft wat voor de workshop Global Cuisines: Zweeds Smörrebröd.

Echt iets anders
Deelnemer Bastiaan kende de Scandinavische keuken al wel van toen hij er zelf een half jaar woonde. ‘maar ik ging er toen vooral veel uit eten of ik at bij mensen thuis. Zelf heb ik het nog nooit gekookt. Dat wil ik nu wel eens graag gaan doen’. Voor de vier oud-studiegenoten tandheelkunde Mijke, Iris, Marjo en Hendry wordt de workshop wel een eerste kennismaking met de keuken uit het Hoge Europese noorden. een compleet nieuwe ervaring: ‘maar we koken al wel graag. We wilden nu eens echt iets anders doen’.

Op het menu van vanavond staan gezonde, pure gerechten met eigenlijk best wel gemakkelijk te verkrijgen ingrediënten. Zelfgemaakt knäckebröd bijvoorbeeld wat vooral uit erg veel roggemeel bestaat of met koffiebonen (koud) gerookte oesters wat iedereen met een ovenrek en ovenschaal thuis ook prima nog een keer kan maken. Alles wat tijdens de workshop wordt gemaakt, wordt aan het eind van de avond geserveerd op een sneetje brood of knäckebröd: smörrebröd (of smörgås in het Zweeds) en daar komt de workshopnaam dan ook vandaan. Rikard: ‘het is eigenlijk een gerecht van vroeger voor wanneer we buiten en onderweg waren. Een sneetje brood om je eten op te doen in plaats van een bord’.

Sweatshop
Direct aan het begin van de avond wordt de groep in vijf subgroepen verdeel die ieder een eigen deel voor hun rekening nemen. Deze verdeling zorgt direct al voor een gezellige verspreiding van de mensen door de workshopruimte van Mister Kitchen. In de ene hoek staan Carina, Leandra, Marianne, Femke en Mats gebogen over een groot blauw krat met oesters die geopend moeten worden, wat toch nog niet zo gemakkelijk blijkt te zijn. Terwijl in de andere hoek Mirjam, Spohie, Karin, Liz en Christopher de bereiding van het knäckebröd voor hun rekening nemen. Rikard loopt van groep naar groep, helpt hier en daar, maar laat vooral iedereen het werk zelf doen: dit is een sweatshop, jullie werken voor mij’, grapt hij tussendoor.

De Scandinavische keuken is in opkomst en het eindresultaat van de workshop illustreert goed waarom. Het stoere, mooie houten plankje is gevuld met lekkere en gezonde gerechten zonder veel ingewikkeld gedoe. Puur eten zoals er misschien wel honderden jaren geleden in Scandinavië al gegeten werd. Dankzij Rikard weten we er alweer een beetje meer over. Het heeft de workshopdeelnemers in ieder geval nieuwsgierig gemaakt.

Foto's: Esther Kaufmann


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus