Nieuws

Ervaringen uit het FFF Restaurant

Ervaringen uit het FFF Restaurant

Ook het FFF Restaurant beleefde gisteravond zijn opening. Drie dagen lang kun je hier van vijf tot een uur of tien binnenlopen voor een driegangendiner van sterrenchef Joris Bijdendijk en zijn superteam. Wat vinden de gasten er van?

Dit zijn Raisa en Tijn. Aan een afsluitend kopje koffie vertellen zij over hun ervaring in het FFF restaurant. Nadat vorig jaar het menu van de Food Film Festival keuken ‘het lekkerste was dat zij dat jaar had gegeten’ besloten ze dit jaar full on te gaan. Wijnarrangement en supplementen, op niets wordt bezuinigd. Vooral het hoofdgerecht –de tosti die veel meer is dan een tosti- viel bijzonder in de smaak. Zij, bekend met het festival nam hem mee, en hij, heel gewillig om met haar mee te gaan. Tijn gelooft in biologisch eten, maar niet in dat je mensen ineens biologisch kunt laten eten. Dus kleine stapjes;  neem je eigen plastic tas mee naar de supermarkt, ruim af en toe wat rommel op van de straat en word abonnee op de Bee-Box. ‘Zo kun je toch mensen bewust maken van dergelijke mogelijkheden’. 

 

Alex en Cindy zijn uit Baarn gekomen om bij het festival te zijn. Aan zijn accent hoor je dat hij een Engelse achtergrond heeft. Schots om precies te zijn. Alex en Cindy zijn een romantisch stel flexitariers. Drie keer per week staat er heel bewust een vegetarische maaltijd op tafel. Daar tegenover staat een blij kippetje op een andere dag. Glurend over de balustrade houdt Cindy de keukenwerkzaamheden in het restaurant goed in de gaten. Na jaren in de financiĆ«le sector heeft ze de knoop doorgehakt om iets met voedsel te gaan doen. Ze is niet pleased met de term ‘biologisch’ want alles zou in de norm biologisch moeten zijn. Alex wist tot enkele jaren geleden niet eens hoe een oven werkt, want tja het is de macht der gewoonte. Morgen komen ze gezellig weer. Alex: ‘Je hebt hier snel een praatje aangeknoopt, want iedereen is een foodie!’ 

 

Drie jongens aan een tafeltje. Job, Gijs en Martijn kennen elkaar van de hogere hotelschool in Leeuwarden. Tegenwoordig zijn zij respectievelijk koffiezaak eigenaar, deelnemer YFM academie en piloot. Hun gedeelde interesse in eten, goed eten, is pas ontstaan door horecabaantjes. Terwijl Gijs met bloedserieuze ernst zijn rijstebrij met citrus en advocaat weglepelt, is Martijn verrast dat hij het lekker vindt. Maar de verschillen tussen de jongens speelt geen enkele rol. 'Ik vind het niet erg als iemand wel een plofkip eet, het heeft namelijk geen zin om te vertellen wat diegene moet doen, het is beter om te vragen ‘weet je waar die kip vandaan komt?’. Job vertelt dat op de hotelschool over duurzaamheid met geen woord gerept wordt. Maar in zijn perfecte wereld leren basisschoolleerlingen gewoon waar melk vandaan komt en hoe een bloemkool groeit. Hoe meer je je verdiept in voedsel en de voedselindustrie hoe complexer het wordt volgens Gijs. Geld blijft toch altijd een kwestie, dus waarom niet een vleestax?

Tekst: Marlou Kusters
Foto's: Ayako Nishibori
 

 Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus