Weblog

Smakelijke scènes: <b> Yvette van Boven </b>

Smakelijke scènes: Yvette van Boven

In smakelijke scènes vertelt elke week een bekend persoon uit de food,- of filmwereld over zijn of haar meest onvergetelijke, zinnenprikkelende of schuddenbuikende filmscène - of film over eten. We trappen af met Yvette van Boven, foodstylist, illustrator en kookboekauteur. 

'‘Mijn allerlievelings foodfilm is Ratatouille. Om wel vijfhonderd redenen. Allereerst is het natuurlijk een prachtig verhaal met een idioot leuk thema. Dan gaat het ook nog eens over Parijs ('all twhis time I was in Pawis?'') en dat vind ik natuurlijk leuk omdat ik daar een deel van mijn tijd woon. Remy, de antropomorfe rat die de hoofdrol speelt, lijkt zo erg op mijn hond Marie, dat ik voor mijn gevoel de hele tijd naar Marie zit te kijken. Daarnaast klopt alles: hoe dingen worden klaargemaakt, hoe het erin een keuken aan toe gaat, 'keep your workstation clean!', alles klopt.
 
De leukste scène vind ik die wanneer alle ratten koken in de keuken van het deftige restaurant. Zoals ze met z’n allen in pannen roeren, dingen doorgeven en kruiden: geweldig om te zien. Het doet me trouwens ook denken aan een film die ik als kind heel mooi vond: Chitty Chitty Bang Bang. Daarin zit aan het begin een scène waarin de vader van de kinderen die uitvinder is, een ontbijtje voor ze maakt met een machine die eitjes bakt en toast maakt. Wauw, wat vond ik dat gaaf. De scène met de kokende ratjes heeft wel iets weg van die scene, alleen dan niet met een van meccano gemaakte machine, maar met een geoliede machine van driehonderd ratjes.
 
 
Een andere leuke scene is die wanneer Remy Linguini, de vuilnisjongen uit het restaurant waar hij mee bevriend raakt, leert koken op zijn zolderkamertje. Alsof Linguini een marionettenpop is geeft Remy hem aanwijzingen door aan zijn haren te trekken.
 
 
Ratatouille is niet zozeer een film waar je trek van krijgt maar daar gaat het niet om. De film gaat over de liefde voor koken. Ik durf niet te zeggen hoe vaak ik ‘m gezien heb, zo vaak, dat is gewoon gênant. Ik ga ‘m van de weeromstuit gewoon weer kijken dit weekend, haha.’'

Over Ratatouille
Ratatouille is een animatiefilm uit 2007 van Walt Disney en Pixar. De regisseurs deden hun research zorgvuldig. Een van hen, Brad Bird liep zelfs ooit stage in een restaurant van Thomas Keller in Parijs. De film werd tijdens het Food Film Festival van vorig jaar vertoond omdat ook wij er geen genoeg van kunnen krijgen. De film won verschillende grote prijzen, waaronder een Oscar voor de beste animatiefilm.


Ga terug naar het weblog overzicht


Deel deze weblog!




blog comments powered by Disqus