Weblog

Smakelijke Scènes: <b> Mette Te Velde <b/>

Smakelijke Scènes: Mette Te Velde

Wat is de mooiste eetscène of beste food film aller tijden? In deze blog-serie vragen we dat elke week aan een bekende uit de food of filmwereld. Deze week: Mette te Velde, oprichter van Strawberry Earth, een platform en groene deal website die laat zien dat duurzamer leven leuker, lekkerder en mooier is.

"Een goede eetscène is er een die je direct in je maag treft. Je krijgt spontaan zin om te koken, gaat er direct van watertanden en droomt erbij weg. Of, je walgt er juist van. Ik heb gekozen voor een scène uit de korte film Leven van regisseur Aniëlle Webster en producent Trent. Ik heb de film gezien tijdens het gala van de groene film in het EYE Film Instituut te Amsterdam. Daar werden de films vertoond van zes finalisten die hun filmproductie zo duurzaam mogelijk hebben aangepakt. Leven is de winnende film van de Green Film Making Competition 2012.

De film gaat over een burgerlijke biologieleraar die nog steeds bij zijn ouders woont. De man maakt een uitgebluste, sombere indruk. Hij 'sloft' door het leven. Zijn ouders houden duidelijk veel van elkaar. Elke avond knoopt de vader liefdevol het keukenschortje bij zijn vrouw om en bereidt zij voor haar gezin een traditioneel maal. Op een dag valt de moeder dood neer tijdens het diner. De man en zoon blijven achter. Nu is er niemand meer om voor hen te koken. Vader en zoon zijn veroordeeld tot diepvriespizza. De zoon besluit te leren koken zoals zijn moeder dat deed. Misschien vrolijkt dat zijn vader op. Stukje bij beetje ontdekt de zoon hoe leuk koken is. Hij kijkt voor het eerst echt naar een tomaat en verbaast zich over wat een wonder dat eigenlijk is. Hij heeft eindelijk iets in zijn leven gevonden dat hem inspireert, maar zijn vader blijft verdrietig en is duidelijk levensmoe. Dan besluit de zoon zijn vader op die manier te 'verlossen’. 

De scène waarin een zoon zijn vader een galgenmaal geeft, maakte veel indruk. Het is eigenlijk een heel verdrietige scène, maar ook heel ontroerend. Iemand vergiftigen uit liefde met giftige paddenstoelen klinkt walgelijk, maar wanneer je de film ziet, begrijp je waarom de hoofdpersoon dit doet. Zijn vader heeft namelijk zo ontzettend veel verdriet over het verlies van zijn vrouw dat niets hem nog kan opbeuren. Daarom besluit de zoon hem te helpen. De zoon doet extra zijn best om er een heerlijke laatste maaltijd van te maken. Terwijl de vader een hap neemt zie je een mengeling van verdriet en angst in de ogen van de zoon.”  

Over Leven

Leven is een grappige, poëtische film over een melancholische biologieleraar die heel goed beseft dat de dood een vanzelfsprekend onderdeel is van het bestaan. Totdat zijn moeder plotseling sterft tijdens het diner. Vader en zoon zitten in shock boven de koud geworden karbonades. Vader - overmand door verdriet - confronteert hem met het feit dat er wel degelijk een keuze is. De zoon beseft dat terwijl zijn leven ontwaakt, het leven van zijn vader ten einde loopt. 

Een trailer hebben we niet kunnen vinden, wel een making off filmpje waarin we zien hoe een groene film geproduceerd wordt: 

 

 

 

 


Ga terug naar het weblog overzicht


Deel deze weblog!
blog comments powered by Disqus