Weblog

Smakelijke Scènes: <b>Renske de Greef</b>

Smakelijke Scènes: Renske de Greef

In smakelijke scènes vertelt elke week een bekend persoon uit de food,- of filmwereld over zijn of haar meest onvergetelijke, zinnenprikkelende of schuddenbuikende filmscène - of film over eten. Deze week: Renske de Greef, columnist bij nrc.next en schrijfster van het boek Watertanden, dat ze samen met (eet)ontwerper Karlijn Souren en grafisch vormgever/fotograaf Andreia Costa maakte.

‘’Mijn favoriete scène over eten is een scène uit de science fiction-horror-travestie-musical The Rocky Horror Picture Show. Ik heb deze film ontdekt toen ik zestien was en niet kon slapen en mijn vader (groot fan) 'm zat te kijken. Inmiddels heb ik de film wel een stuk of acht keer gezien. 

De scène gaat over een gespannen etentje waarin de gastheer - zonder dat zijn gasten het door hebben - een van de eerder vermoorde personages opdient. Iedereen is aan tafel geroepen voor een formeel diner als de nog halfnaakte heldin net met het liefje van de gastheer is betrapt. De gastheer (Dr. Frank-N-Further) is hier woedend over en verdenkt bovendien een van zijn andere gasten, Dr Scott, ervan onderzoek te doen voor de regering naar UFO's. Dr Scott is op zijn beurt vooral op zoek naar zijn neefje, motorrijder Eddie. Van die diners, je kent ze wel, bij ons thuis noemen we dit gewoon tweede kerstdag. 

Aan de overvloedig gedekte tafel snijdt een verbolgen Dr. Frank-N-Further de homp vlees aan met een elektrisch mes, (een heel fijn, lullig detail) waarna zijn verveelde personeel de plakken uitdeelt. Vlak daarna ontdekken ze dat precies onder de tafel het ontbindende lijk van Eddie ligt -minus een grote hap uit zijn buik, uiteraard. Het is een geweldige scène: de gespannen sfeer (waarin hier en daar nog een dappere poging wordt gedaan tot gezellige koetjes & kalfjes), de labiele gastheer en vervolgens de onthulling van wát iedereen zojuist heeft gegeten.

Ik ben een groot voorstander van macabere eetscènes - alles met kluiven aan vingerkootjes kan mijn goedkeuring wegdragen. Maar wat maakt een scène echt goed? Ik denk dat goede scènes iets vertellen over het karakter van een persoon: een nerveuze kauwgomkauwer of iemand die ontspannen de tijd neemt voor een druipend ijsje. Eten kan op een overtuigende manier iets vertellen over obsessies of verlangens.’’

Over The Rocky Horror Picture Show
 
The Rocky Horror Picture Show is een cultfilm uit 1975 met in de hoofrollen Tim Curry, Barry Bostwick en Susan Sarandon. Het is een 'musical-horror-komedie' die werd gebaseerd op de musical The Rocky Horror Show. Toen de film in première ging, werd deze aanvankelijk terug getrokken uit de bioscopen omdat hij zo slecht verkocht. Pas toen de film een jaar later als middernachtvoorstelling werd vertoond, kwam het succes en was de film instant cult doordat mensen verkleed naar de film kwamen en mee deden met de dansjes en liedjes.
 
Een officiële trailer lijkt niet te bestaan maar op internet circuleren vele 'fan made' trailers, waaronder deze:
 
 


Ga terug naar het weblog overzicht


Deel deze weblog!
blog comments powered by Disqus