Weblog

Leve het Food Film Festival... Leve de lente!

Leve het Food Film Festival... Leve de lente!

Al maanden geleden verzamelden we ons rond de tafel. De fundamenten van de derde editie van het Food Film Festival werden toen gelegd. Welke films? Welk beeldmerk? Welk thema voor het GROTE debat? Wie nodigen we uit als keynote? Hoe gaan we het weer beter doen dan vorig jaar? Het was midden in de zomer. Een goede tijd om alvast plannen te maken. 

In september zagen we de donkere winter al naderen. Tijd om ons als festivalteam achter de schermen klaar te maken voor een nieuw jaar…een nieuwe lente! Met het Food Film Festival als vroegbloeier van het festivalseizoen. Langzaam werden er steeds meer ideeën uitgedacht en werd het FFF team uitgebreid met heel veel nieuwe gezichten. Helemaal klaar om het Food Film Festival 2013 nog beter te maken dan voorgaande jaren.


Na maart vorig jaar koste het aanvankelijk wat tijd om bij te komen van de overweldigende tweede editie van ons festival. Het uitzinnige voedselfeest had er bij ons allen flink ingehakt. Moe, volledig uitgeput, maar voldaan keerden we terug uit de strijd. Het overtreffen van een eerste grote succes gaat niet zonder zorgen, meer inzet en een flinke extra dosis creativiteit. De lat lag hoog. Maar na drie goedbezochte dagen in Studio/K konden we terugkijken op iets heel bijzonders. Weer een prachtig festival! Vol energie, mooie verhalen, discussie en plezier. Een festival dat door de inzet van velen, in korte tijd, is uitgegroeid tot een belangrijk ijkpunt in het jaar. Een festival dat de graadmeter is van wat er gebeurt binnen de Nederlandse voedselbeweging, een festival dat dient als indicator van nieuwe trends en ontwikkelingen, een festival als verzamelplaats voor betrokkenen, als podium voor discussie, een festival dat plek biedt aan de bijzonder niche van foodfilms van over de hele wereld.

Het Food Film Festival in 2012 opende met de bijzondere film Mugaritz, er stond weer een legertje topchefs in de keuken die kookten tot in de perfectie, er waren goedbezochte debatten, we hadden een hele delegatie jongeren uit het buitenland op bezoek, de worstenmakers gaven les in onze workshopruimte, er waren gestoorde feesten tot laat in de nacht, vroege ontbijtjes met blije mensen en ook heel veel lol achter de schermen!!! De prachtige foto’s, video’s, positieve reacties van bezoekers, sprekers, filmmakers en partners bleken daarna genoeg om nog maanden op te teren en om onszelf in de zomer te hergroeperen voor een nieuwe uitdaging. Het Food Film Festival in 2013 weer tot net zo’n knallend succes maken.

Dit jaar beleeft het Food Film Festival alweer haar derde editie! Voor de derde keer luiden we de lente in. Met dit jaar meer ruimte voor de markt op het Timorplein, extra filmvertoningen in Kriterion, meer buurtactiviteiten in Oost, weer een getalenteerd keukenteam, een serie bijzondere films, gekke feestjes, een spannende K’EETQUIZ, leerzame en lekkere workshops, ontbijtjes, kunst, debatten, onze talkshow en een hele bijzondere keynote die, na eerdere optredens van Vandana Shiva en Tim Lang, het festival afsluit. Dit alles paste niet meer in een krappe drie dagen en dus beginnen we dit jaar al vroeg op vrijdag. Meer films, workshops en events dus om van te genieten!

Om dit allemaal waar te kunnen maken, hebben we een flinke boost nodig. Het is immers nog geen lente, er is nog weinig zon, en er moet de komende maanden nog heeeel veel gebeuren. Daarom een beeldmerk dat van je scherm afspat, waar je niet omheen kan op straat, een beeld dat je doet verlangen naar de eerste stralen zon in maart. Het papieren kunstwerk van de jonge Franse designer Alexis Facca siert dit jaar ons festival. Het laat zien dat eten velen van ons inspireert. Het inspireert ons en zet ons aan tot het maken van kunst, het regisseren van een film, het doen van onderzoek, het veranderen van de status quo, het starten van een beweging, het koken van een bijzondere maaltijd, het vertellen van verhalen en het organiseren van een geweldig festival. Wij hopen dit allemaal jullie te kunnen laten zien op de derde editie van het Food Film Festival op 22, 23 en 24 maart 2013! Stay tuned…!!

Door: Helen Kranstauber (festival director)


Ga terug naar het weblog overzicht


Deel deze weblog!




blog comments powered by Disqus