films

Slow Food Story <b>NL Première + Q&A </b>

Slow Food Story NL Première + Q&A

Documentaire | Stefano Sardo | Italië | 2013 | 74 min | Engels gesproken
Voorstelling: vrijdag 22 maart 12:00 | Studio/K 1

In 1986 opende hamburgerketen McDonalds een vestiging in Rome, in het hart van de Italiaanse eetcultuur. Het Amerikaanse symbool van fast food middenin Rome... het werd een groep vrienden uit Noord-Italie te veel. Ze kwamen in verzet: Slow Food was geboren. 

Slow Food groeide uit tot een internationale organisatie met ruim 100.000 leden in 153 landen, en een eigen Universiteit van Gastronomische Wetenschappen. Elke twee jaar komen producenten, wetenschappers, en voedselactivisten van over de hele wereld bij elkaar tijdens de Terra Madre en de Salone del Gusto, een enorme smaakmarkt en congres in een. Afgelopen jaar trok het evenement ruim 200.000 bezoekers. Aan het hoofd van Slow Food staat al sinds het begin een man: Carlo - binnen de organisatie liefkozend 'Carlin' genoemd - Petrini.

Wie is deze inspirator, visionair en beschermheilige van de smaak? Slow Food Story vertelt het verhaal van een idee - eten moet lekker, puur en eerlijk zijn - dat ontstond in een slaperig bergdorpje in Noord-Italie en aan de hand van Carlo Petrini de wereld veroverde. Het idee dat begon bij een aantal geengageerde vrienden die ontdekten dat eten overal mee verbonden is: eten is een politieke daad.

Slow Food Story neemt de kijker mee naar het ontstaan van een beweging, de eerste bijeenkomsten, de rol van cultuur, het opzetten van een netwerk om biodiversiteit te beschermen via het bord, de eerste Terra Madre die bezocht werd door duizenden mensen van over de hele wereld, de strijd tegen bureaucratie, de banden met 'good food' warenhuis Eataly en het ontstaan van de jongerenbeweging. Slow Food Story is hier en daar wat naar binnen gericht, en daarmee voor Slow Food aanhangers een feest der herkenning. Maar juist voor neutrale kijkers geef de film geeft fascinerende inkijk in de verspreiding van een simpel idee met enorme consequenties, en een verhaal dat nog niet ten einde is.

De president van Slow Food Internationaal Carlo Petrini is eregast op het Food Film Festival. Na de film zal Petrini zelf aanwezig zijn voor een Q&A met de zaal. Ook de regisseur Stefano Sardo is hier van de partij. 

 

Deel dit programma


Ga terug naar het filmprogramma


blog comments powered by Disqus