films

Above the Heart <b> NL première + Q&A + SHORT</b>

Above the Heart NL première + Q&A + SHORT

Documentaire | Gaëlle Komàr | België | 2011 | 79 min | Frans gesproken | Engels ondertiteld
Voorstelling: zaterdag 23 maart 17:00 | Studio/K 2

Bij het aanbreken van de dag, als de stad nog niet is ontwaakt, floepen in het plaatselijke slachthuis de lichten aan. De dieren worden gebracht, mannen in witte pakken arriveren en machines beginnen te draaien. Een nieuwe dag bestaande uit een confronterend schouwspel waarin beeld en geluid een hypnotiserend geheel vormen. 

Above the Heart stelt op zeer kunstige wijze ons geïndustrialiseerde voedselsysteem ter sprake. Een voor een verdwijnen de dieren in de lange stalen tunnels op weg naar wat een ieder van hun te wachten staat. In een samenspel van mens en machine worden de grote en gespierde koeien zeer routineus ter dood gebracht. Op de achtergrond horen we het gekrijs van net wakker geworden varkens die hetzelfde lot te wachten staat.

Above the Heart is niets verhullend. De kijker is minutenlang getuige van de slacht. Steeds weer dezelfde handeling, de machines in een morbide dans met de mens die de knoppen bedient. Enkel de laatste spastische bewegingen van de koeien die een variatie biedt op het bovengenoemde. Door een wirwar van machines volgen we koeien en varkens in hun weg naar worstjes, slavink of tartaar. Voor elke stap in het proces is er een machine die zaagt, borstelt, stoomt, duwt, trekt aangevuld met een - nu nog onmisbare - mensenhand.

Want vanuit het slachthuis met mannen in witte pakken maken we een uitstapje naar een beurs waar mannen in nette pakken de laatste ontwikkelingen op het gebied van slachtapparatuur bekijken. Het zal niet lang duren of deze nog slimmere en preciezere machines nemen het werk van ons mensen over. Wat wie wil er nu werken in deze omstandigheden? 'Goed personeel wordt steeds schaarser', zegt een verkoper op de beurs. En daarom zijn deze geavanceerde machines de toekomst. Zodat ons vlees zometeen nog sneller en efficiënter verwerkt kan worden.

Above the Heart roept een stortvloed aan vragen op over hoe we als mensen ons voedselsysteem willen vormgeven. Zeker niet voor een zwakke maag, deze film. Maar de karkassen, ingewanden en de grote hoeveelheid aan bloed worden door het meesterlijke camerawerk haast kunstzinnig in beeld gebracht. Een surrealistisch kunstwerk. De groene vloer van het slachthuis kleurt aan het einde van de dag knalrood en vormt hiermee haast een schilderij. Sopje erover en de dag is weer voorbij. De lichten gaan uit. De stad slaapt in. Morgen weer een nieuwe dag.

LET OP: Na afloop van de film zal Joël Godfroid, co-producent en tweede camera van Above the Heart, aanwezig zijn voor een Q&A, dus blijf nog even zitten. Voor deze speelfilm draait ook een FFF SHORT...


Happy Meat
Animatie I Marc ter Horst | Nederland | 2012 | 1 min | 

De voedselindustrie creëert producten die nadrukkelijk niet lijken op de dieren waarvan ze gemaakt zijn. Dat verkoopt beter. Op eenzelfde manier versimpelt en karikaturiseert de speelgoedindustrie dierlijke vormen. In het filmpje Happy Meat worden de functionaliteit en esthetiek van beiden op ongemakkelijke wijze gecombineerd.

 

La main au-dessus du niveau du coeur - Above the heart from Gaëlle Komàr on Vimeo.Deel dit programma


Ga terug naar het filmprogramma


blog comments powered by Disqus