films

The Well

The Well

Documentaire | Paolo Barberi & Riccardo Russo | Italië | 2011 | 56 min | Oromo gesproken | Engels ondertiteld
Voorstelling 1: vrijdag 22 maart 14:30 | Studio/K 1
Voorstelling 2: zaterdag 23 maart 12:00 | Kriterion 2

Toegang tot drinkwater is niet vanzelfsprekend en dat verandert op sommige plekken misschien wel nooit. Het Ethiopische Borana-volk groef eeuwen geleden een paar waterputten die in tijden van droogte de enige bron zijn voor mens en kudde. Deze putten worden volgens een overzichtelijk systeem beheerd en nemen een bijzondere plaats in binnen de gemeenschap.

In The Well zien we onvergetelijke beelden van de singing wells. Het water wordt hieruit zingend en volgens een handmatig ‘terrassensysteem’ omhoog gehaald om het werk te verlichten. Daarna wordt het op een hiërarchische manier verdeeld. Deze ouderwetse manier wordt door de bevolking verkozen boven een gemotoriseerd systeem. Plastic emmers zijn vooruitgang; verder vieren tradities hoogtij.
 
De film maakt duidelijk wat iedereen wel weet, maar in het dagelijks leven vaak wordt vergeten: het belang van water. Zonder water geen planten, zonder planten geen voedsel voor ons vee, zonder vee geen eten en zonder eten gaan we dood. Niemand is hiervan meer doordrongen dan de Borana-herders van de droge vlaktes van Ethiopië. 
 
In The Well word je als kijker meegesleept in de wonderlijke wereld van de zingende waterputten. De film schetst een intiem beeld van een volk dat probeert te overleven tijdens perioden van droogte en maakt ons pijnlijk bewust hoe spaarzaam we moeten zijn met water. Niemand zal na het zien van deze film nog klagen over een regenbui.

 

Deze film sluit aan bij de talkshow Kauwen op Water (gratis toegankelijk). Ook is er bij de voorstelling van vrijdag 22 maart een speciale lunch voorafgaand aan de film. 


Vrijdag 22 maart 14:30 | Studio/K 1 Zaterdag 23 maart 12:00 | Kriterion 2

The Well _ promo sub Eng from SUTTVUESS on Vimeo.



Deel dit programma


Ga terug naar het filmprogramma


blog comments powered by Disqus