films

The Fish Fall in Love <b> CLASSIC </b>

The Fish Fall in Love CLASSIC

Speelfilm | Ali Raffi | Iran | 2006 | 90 min | Farsi gesproken | Engels ondertiteld
Voorstelling: zondag 24 maart 20:45 | Studio/K 2

Na 20 jaar weg te zijn geweest keert Aziz terug naar zijn geboortestadje aan de Kaspische Zee. Hij denkt zijn familiebezittingen te gaan verkopen. Maar tot zijn verbazing runnen vier dames een goedlopend restaurant in zijn ouderlijk huis. Tegen de achtergrond van hun fantastische gerechten wordt Aziz geconfronteerd met zijn complexe jeugd.

De vier keukenprinsessen zijn er niks gerust op als de zwijgzame Aziz opeens verschijnt. Ze beseffen maar al te goed dat de kans groot is dat hij de kokkerellende krakers eruit wil gooien. Het plan Aziz over te halen het restaurant te laten bestaan door elke dag een heerlijk gerecht voor hem te maken, wordt bovendien bemoeilijkt doordat één van de dames, de mooie Atieh, een verleden met Aziz heeft.

Maar ook Aziz heeft het niet makkelijk. De arrestatie van een vriendelijke jongeman die Aziz aan zijn jongere ik doet denken, het weerzien met oude vrienden en met name de maaltijden van de opstandige Atieh brengen hem tot zijn eigen verbazing volkomen van zijn stuk. 

The Fish Fall in Love was bij uitkomst meteen een food-klassieker. De rijke Iraanse keuken wordt veelvuldig en liefdevol in beeld gebracht en vormt de achtergrond waartegen de gebeurtenissen zich aan de personages voordoen. De film is losjes gebaseerd op het verhaal van Sherazade en heeft het exotische dat je van de befaamde Iraanse cinema verwacht. Filmmaker Ali Raffi slaagt er bovendien in een zeer subtiele (anders was de film nooit door de censuur gekomen) maar onmiskenbare aanklacht tegen het repressieve Iraanse bewind te doen. 
 
 
 
Hieronder een scène uit de film: Deel dit programma


Ga terug naar het filmprogramma


blog comments powered by Disqus