events

Grote GMO Debat

Grote GMO Debat

Debat | Ruben Maes | 105 min | Nederlands gesproken
Voorstelling: zaterdag 23 maart 16:00 | Rabozaal (SK/3)

Al jaren zijn voor- en tegenstanders van genetisch modificeren van voedselgewassen het heftig met elkaar oneens. Het onderwerp roept behalve veel vragen vooral ook veel emoties op. Spelen mensen voor god? Wegen de voordelen op tegen de risico's? Is het de Doos van Pandorra of een Hoorn des Overvloeds?

In het Grote GMO Debat gaan we op zoek naar het waarom van dit verhitte en vaak beladen debat. Als computers en telefoons ons niet geavanceerd genoeg kunnen zijn, waarom zijn we dan eigenlijk zo bang voor technologie in ons eten? Waar komt die hunkering naar authenticiteit vandaan? En kunnen we zonder technische oplossingen wel genoeg mensen blijven voeden?

De discussie over GMO is veel meer dan een klassieke discussie tussen voorstanders en tegenstanders. Gespreksleider Ruben Maas gaat met onder meer ethicus en filosoof Frans Brom (Rathenau Instituut) op zoek naar de nuance in het debat rondom GMO. Wat is de visie op het onderwerp van bijvoorbeeld de industrie, consumenten, boeren en beleidsmakers. Maar vooral ook; waarom maakt juist deze discussie zoveel emoties los?

Het Grote GMO Debat - opnamedatum zaterdag 23 maart om 16:00

Het Grote GMO Debat - FFF 2013 from Food Film Festival on Vimeo.

 Sprekers die aan het woord zullen komen tijdens het grote GMO-debat:

 


Michael Kester (directeur Syngenta)
Michael Kester is directeur van Syngenta Benelux. Het bedrijf wil op een duurzame manier werken aan meer voedselzekerheid voor de groeiende wereldbevolking. Volgens Syngenta spelen GMO’s daar een nuttige rol bij.

Frans Brom (Rathenau Instituut)

Filosoof en ethicus Frans Brom is hoofd Technology Assessment van het Rathenau Instituut in Den Haag en voorzitter van de sub-commisse Ethiek en Maatschappelijke Aspecten van de Commissie Genetische Modificatie (het GMO adviesorgaan van de Nederlandse regering).
@FransBrom


Bas Eickhout (lid EP voor GroenLinks

Bas Eickhout is Europarlementarier voor GroenLinks. Hij heeft goede kennis van de Europese regelgeving ten aanzien van GMOs en overtuigd anderen graag van zijn genuanceerd kritische houding.
@BasEickhout


Bert Lotz (Wageningen UR)

Bert Lotz is als ecoloog verbonden aan het Wageningse Plant Research International. Hij is goed bekend met de technische mogelijkheden van GMO vanuit zijn werk in het lab, en kent tegelijkertijd de bredere context van discussies rond GMO.


Orlando de Ponti (voormalig Voorzitter International Seed Federation)

Orlando de Ponti heeft vanuit verschillende rollen jaren lange ervaring met werk rond GMOs. De Ponti is lang verbonden geweest aan Wageningen UR, was van 1991 tot 2008 research director bij Nunhems BV (onderdeel van Bayer CropScience) en is de voormalig voorzitter van de International Seed Federation. 

Herman van Bekkem (Greenpeace)
Herman van Bekkem is binnen Greenpeace de expert op het gebied van GMO. Van Bekkem is van mening dat de GMO techniek weinig goeds brengt. Hij neemt zijn standpunten niet in op basis van zijn onderbuik gevoel, Herman heeft veel technische kennis rond GMOs en pleit voor alternatieve technieken.
@Hermanvb_GP

Deel dit programma


Ga terug naar het eventprogramma


blog comments powered by Disqus