events

Food Film Talks

Food Film Talks

Talkshow | Froukje Jansen | 105 min | Nederlands en Engels gesproken
Voorstelling: zondag 24 maart 16:00 | Rabozaal (SK/3)

Het onderdeel dat echte film freaks niet mogen missen: de talkshow Food Film Talks. Regisseurs, cameramensen, filmdeskundigen en programmeurs nemen plaats aan de eettafel bij Froukje Jansen en gaan met elkaar in gesprek. Wat vertelt het nuttigen van voedsel in films ons? En hoe krijg je als regisseur toegang tot de voedselindustrie? 

We praten o.a. met filmmaker Remko Schnorr (cameraman L’Amour des Moules) over het mooi in beeld brengen van een niet zo fotogeniek weekdier als de mossel. Anneloek Sollart (regisseur Rauwer) en Bianca Tan (regisseur De Keuken van Johannes) hebben beiden een film gemaakt over markante figuren in de voedselwereld: hoe hebben zij dit ervaren? Met programmamaker Helen Westerik gaan we in gesprek over de rol van eten in films. Wat symboliseert een schaal fruit of een pruttelende pan op het vuur eigenlijk op filmisch gebied? En Veronica Escuer van het Film and Cook Festival in Barcelona en Janno Lanjouw, hoofd programmering van het Food Film Festival, vertellen ons meer over hoe een filmselectie in zijn werk gaat.

Film is een prachtig medium om mensen voor te lichten over de totstandkoming van ons eten, een bijzonder verhaal te vertellen of een probleem inzichtelijk te maken. Smakelijke en onsmakelijke scènes zijn in Food Film Talks de aanleiding van elk interview en als kers op de taart doen verschillende filmmakers hun favoriete eetscène uit de doeken. Alles wat je altijd al wilde weten over film & voedsel in een pan! 

Deelnemers aan de FF talks:

Willemiek Kluijfhout (Regie L'Amour des Moules)
Regisseur Willemiek Kluijfhout (1971) rondde de de regie opleiding aan de Nederlandse Film en Televisie Academie af en is nu docent aan de Willem de Kooning Academy in Rotterdam. Maar ze is vooral ook regisseur, ze bracht haar liefde voor mosselen in beeld in L'Amour des Moules.

Remko Schnorr (Camera L'Amour des Moules)
Remko Schnorr ging na zijn opleiding aan de Nederlandse Film & Televisie Academie in Amsterdam meteen aan de slag als cameraman van korte films, reclames en muziekvideo’s. Zijn eerste speelfilm was Pluk van de Petteflet. Voor L’Amour des Moules bracht hij de mosselen prachtig in beeld.

Lex Boon (Prins Ananas)

Lex Boon werkt als webredacteur voor nrc.nl en nos op 3, maar Lex is vooral Prins Ananas!

Prins Ananas is een journalistiek hobby-project – gedoemd om uit de hand te lopen. Wist jij dat de ananas de meest Koninklijke vrucht ter wereld is? Lex laat zijn favoriete fragment uit een film zien. Zou er een ananas in voorkomen?
@lexboon 

Janno Lanjouw (Programmering FFF)
Janno Lanjouw is één van de oprichters van het Food Film Festival. Opgeleid als historicus en journalist, hij houdt van goede verhalen en goed eten. Janno is uitgenodigd om tijdens de Food Film Talks te vertellen over het Food Film Festival.
@JannodeManno

Monique van Loon (Oprichter Culy.nl)
Schrijft, onderneemt, kookt, eet, leest, lacht, luistert, blogt en heeft lief. Deze foodie is de oprichter van de inspirerende site culy.nl. Iedere dag komen de smakelijkste artikelen online, variërend van lekkere recepten, bijzondere food-fotografie, handige filmpjes over eten tot slimme tips voor in de keuken.

Jan van IJken (Regie Facing Animals)
Jan van IJken is een documentaire fotograaf en filmmaker, gespecialeerd in persoonlijke foto- en filmprojecten. Jan heeft drie fotoboeken gepubliceerd: A touch of Divinity (2001), New Neighbours (2004) en Dierbaar/Precious Animals (2005). Zijn debuutfilm Facing Animals draait op het FFF’13.

Anneloek Sollart (Regie Rauwer)
Anneloek Sollart studeerde in ’89 af aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Ze werkte sindsdien voor krant, radio en tv (VPRO, NCRV). Vijf jaar geleden maakte regisseur Anneloek de spraakmakende jeugddocumentaire RAUW met Tom Watkins en zijn moeder in de hoofdrol.  Het vervolg RAUWER draait op FFF’13.
@Loekies

Bianca Tan (Regie de Keuken van Johannes)
Bianca Tan maakte voor de Amsterdamse omroep AT5 het programma 'Eten met Bianca'. Ze werkt al jaren als regisseur en radiomaker bij diverse programma’s. Bianca maakt momenteel haar eerste lange documentaire over Johannes van Dam op basis van crowdfunding. Bij Food Film Talks komt Bianca vertellen over haar film ‘De Keuken van Johannes’.
Maarten Remmers (Keuringsdienst van Waarde)
Maarten Remmers is een programmamaker die we allemaal kennen van de Keuringsdienst van Waarde. Hij heeft gewerkt voor verschillende tv programma’s als reporter, regisseur en researcher. In Food Film Talks vertelt Maarten over zijn favoriete scène uit een foodfilm.

Helen Westerik (Auteur, Curator, Producer)
Helen Westerik studeerde Film & Televisiewetenschappen, werkt als curator & producer voor diverse festivals en is inmiddels ook een heuse ‘filmfood’ deskundige. Ze schreef samen met Louise Fresco het boek ‘Verraad, Verleiding en Verzoening, de rol van eten in speelfilms’ en komt over de rol van eten in speelfilms vertellen in Food Film Talks.
Antoinette Beumer (Speelfilmregisseur)
Antoinette Beumer studeerde in ’89 af aan de Amsterdamse Theaterschool en werkt sindsdien als regisseur. Ze regisseerde diverse televisieseries en in 2010 kwam haar debuutfilm De Gelukkige Huisvrouw uit. Na de films Loft en Jackie werkt ze nu aan de speelfilm SOOF, een romantische komedie naar de hilarische en herkenbare columns van Sylvia Witteman. Eten speelt een grote rol in SOOF, Antoinette zal hier meer over vertellen tijdens Food Film Talks.

 

Deel dit programma


Ga terug naar het eventprogramma


blog comments powered by Disqus