workshops

Een vast en inmiddels bekend onderdeel van het Food Film Festival zijn de workshops. Want bewuster en beter eten gebeurt natuurlijk niet alleen door te kijken en luisteren, maar nog meer door te doen. De speciaal voor het festival samengestelde proef- en kookworkshops zijn leuk, inspirerend en lekker. En dat niet alleen: je krijgt ook nog eens les van de beste leermeesters. 

Inspiratie
Ook dit jaar sluit een aantal workshops weer aan op bepaalde films en documentaires van het filmprogramma. Je kunt door beide te bezoeken dus helemaal ín een onderwerp duiken. Natuurlijk kun je de films en workshops los bezoeken, maar beide meemaken vinden wij een aanrader.

 

 

Praktische informatie
Dit jaar zijn er voor de workshops twee locaties:
 
-De Van Niftrik kookstudio op de Zeeburgerdijk 54. Voor deze workshops verzamelen we 15 minuten van te voren bij het Meetingpoint op het Timorplein en lopen we gezamenlijk naar de kookstudio (4 minuten lopen). Kijk dus uit naar het Meetingpoint bord!
-De proeferijen en skills workshops vinden plaats in Cybersoek, direct naast Studio/K.

Er zijn vier verschillende soorten workshops: 
 
-Workshops van twee uur
-Seminar van twee uur
-Proeverijen van anderhalf uur
-Skills workshop van een uur (alleen tickets te koop op de dag zelf aan de kassa)Skills workshop Snijtechnieken | i.s.m. Jamie Magazine

Verschillende chefs | 60 min
Word jij ook altijd jaloers van chef-koks die soepeltjes een brunoise van ui snijden? Of met hun ogen dicht een vis fileren? In deze workshop leer je de skills van het snijden. Een goed begin is namelijk het halve werk.

Arabia maakt Hummus

Nadia Zerouali en Merijn Tol | 165 min
Van wie is hummus? Vele landen claimen het als nationaal gerecht maar hummus is gul en vult vele monden. Is het hummus, houmous, hommos of hummous? Mag allemaal. Maar hoe je het ook schrijft, het is vooral lekker als je het zelf maakt. Hoe? Dat leer je in deze workshop. 

Bakken met MAMA

Karel Goudsblom | 120 min
Brood is de basis van ons eten en er gaat niets boven een knisperend vers brood. Helaas zijn fabrieksbakkers aan de haal gegaan met het originele recept en heeft supermarktbrood hier niet zoveel meer mee te maken. In deze workshop ga je back to basic met broodkunstenaar Karel Goudsblom. 

Blood & Guts

Jiri Brandt en Geert van Wersch | 120 min
En of de jongens van Brandt & Levie worst lusten. Maar zij niet alleen, steeds meer mensen beginnen deze smakelijke worsten te ontdekken. Deze workshop is niet bestemd voor watjes, er wordt namelijk worst gemaakt volgens het nose to tail principe.

Eau-de-vie van de Fruitstokers

Bas Lubberhuizen en Henk Raaff | 90 min
Lubberhuizen & Raaff is een Nederlandse stokerij in de Betuwe waar van bijzondere vruchten eau-de-vie wordt gemaakt. Tijdens deze proeverij laten de mannen van L&R je een aantal van hun hartversterkende en prijswinnende 'levenselixers' proeven.

Groenten 2.0

Niven Kunz | 120 min
Groenten spelen de hoofdrol in de keuken van sterrenchef Niven Kunz. Hoe kan het ook anders, met een restaurant met uitzicht op het Westland. Lichte, verrassende en vooral duurzame gerechtjes typeren zijn kookstijl. In zijn workshop leert Niven je toveren met groenten. Want dat kan hij namelijk. 

Hamburgers met Burgermeester

Burgermeester | 120 min
Ineens was-ie daar: de gourmet hamburger. Het alternatief voor de slappe broodjes gevuld met slecht vlees. In de hoofdstad waren het de mannen van Burgermeester die van de ordinaire hamburger een culinair en vooral verantwoord feest maakten. Maar hoe maak je die eigenlijk zelf, zo’n perfecte hamburger? 

It's not just brunch

Jason Hartley | 120 min
Het beste medicijn tegen een Zondagse kater? Een stevige brunch met veel eieren en Bloody Mary’s. Zolang het maar comfortabel is, of in termen van Jason Hartley: lovefood. In deze workshop gaat hij je leren een geweldig gerecht samen te stellen met simpele, eerlijke ingrediënten, alles from scratch gemaakt. Dag kater!

Koreaans koken met Yokiyo

Yokiyo | 120 min
De Koreaanse keuken is in Nederland nog niet zo bekend maar daar gaat heel snel verandering in komen. De kleine (groente)gerechtjes zijn namelijk niet alleen gezond maar ook ontzettend lekker. In deze vegetarische workshop leer je écht Koreaans social food te maken.

Kroketten maken met Van Niftrik

Petra van Niftrik | 120 min
Wie lange tijd in het buitenland woont, verlangt op den duur vooral naar één ding: een versgebakken Hollandse kroket, mét mosterd. En zoals voor eigenlijk alles geldt, zelfgemaakt is het lekkerst. Maar dan moet je wel weten hoe. Wat is het geheim van de perfecte kroket? 

Nordic Food Lab Seminar Professionals

Ben Reade | 120 min
Als er één stroming is die de trends in eten en koken op dit moment bepaalt, is het Nordic Cuisine. Ben Reade is Head Culinary Research and Development van het Nordic Food Lab, het instituut dat is opgericht door Claus Meyer en Rene Redzepi van toonaangevende restaurant Noma.

Nordic Food Lab Seminar

Ben Reade | 120 min
Als er één stroming is die de trends in eten en koken op dit moment bepaalt, is het Nordic Cuisine. Ben Reade is Head Culinary Research and Development van het Nordic Food Lab, het instituut dat is opgericht door Claus Meyer en Rene Redzepi van het toonaagevende restaurant Noma.

Oedipus Brewing: Wij willen bier!

Rick Nelson | 90 min
Bier is een van de oudste en meest wijdverbreide alcoholische dranken. De laatste tijd is er nieuwe interesse voor ambachtelijk gebrouwen soorten, wat behalve erg lekker, ook erg leuk is. Oedipus Brewing laat je aan de hand van meerdere brouwsels proeven wat er de afgelopen jaren aan bier is veranderd.

Op je gezondheid!?

Harold Hamersma | 90 min
Harold Hamersma is de leukste wijnschrijver van het land. En dat niet alleen, hij kan er ook nog eens meeslepend over vertellen. Tijdens deze proefworkshop neemt Harold je mee in de wereld van vin naturel, biologische wijn en biodynamische wijn. Deze wijnen domineren de kaarten van toprestaurants in Parijs en Kopenhagen. 

Slow Ravioli

Alliantie van Slow Food Chefs | 120 min
Een goed gerecht bestaat uit goede ingrediënten. In deze workshop leer je vier soorten ravioli’s maken met daarbij gebruik van Presidia: producten van kleine boeren, vissers en kwekers die door Slow Food worden beschermd vanwege hun belangrijke gastronomische status.

Zeeuwse Zotheid

Dirk Pieter Arkenbout | 120 min
Hij is een held in Zeeland, al jarenlang een held van ons en na het Food Film Festival een held van ons allemaal: DP de mosselman. We bedoelen natuurlijk Dirk Pieter Arkenbout, chef-kok van Restaurant de Vluchthaven in het Zeeuwse Bruinisse. Leer in deze workshop alles over mosselen!