Nieuws

New York Times columnist <b> Mark Bittman </b> op het FFF

New York Times columnist Mark Bittman op het FFF

Het gonst al een tijdje op de burelen van het Food Film Festival en is nu eindelijk bevestigd: NYTimes food columnist en bestselling auteur Mark Bittman is onze keynote spreker. En ook de rest van het programma begint er spectaculair uit te zien.  

 

Zo is er speciale aandacht voor de Zeeuwse mossel in de Nederlandse documentaire L'Amour des Moules en inspireerde de wereldpremière van de korte documentaire Encarnación (Vleeswording) het Food Film Festival tot de workshop Blood and Guts. 

Keynote
Met de Amerikaanse Mark Bittman hebben we na Vandana Shiva en Tim Lang, opnieuw een internationale naam van betekenis te gast op het festival. Bittman is al sinds 1990 vaste food columnist van The New York Times. In zijn wekelijkse bijdrage The Minimalist buigt hij zich met veel humor en soms scherpe observaties over eten, recepten, duurzaamheid en gezondheidsvraagstukken. Bittman schreef een aantal bestsellers over eten, waaronder de veelgeprezen kookboeken How to Cook Everything en How To Cook Everything Vegetarian. Zijn meest recente werk is het kritische Food Matters: A Guide to Conscious Eating waarin hij de link legt tussen overmatige vleesconsumptie, overgewicht, global warming en andere negatieve effecten van de moderne maatschappij. Bittman verkondigt actief het ‘more plants, less meat' principe: "I’ll never stop eating animals, I’m sure, but I do think that for the benefit of everyone, the time has come to stop raising them industrially and stop eating them thoughtlessly.” 

Food & Film
Naast het bekijken van films kun je tijdens het Food Film Festival ook actief aan de slag in verschillende workshops. Meer nog dan in voorgaande jaren vormt het filmprogramma dit jaar de inspiratiebron voor de workshops die tijdens het festival te volgen zijn. De korte documentaire Encarnación (Vleeswording), een film van Tanja Nabben, is de aanleiding voor de Blood and Guts-workshop, waarin je de lekkerste dingen leert bereiden op de Nose to Tail-manier. Bovendien beleeft Encarnación ook zijn wereldpremière tijdens het Food Film Festival. De filmvertoning wordt daarom afgesloten met een Q&A met de maakster. Een tweede bijzondere food/film-combinatie is de documentaire L'Amour des Moules van Willemiek Kluijfhout. De film, met onder meer topchef Sergio Herman van restaurant Oud-Sluis, is een ode aan de Zeeuwse mossel. De filmvertoning wordt gevolgd door een smakelijke mossellunch die is bereid door een bekende gastchef.

In aanloop naar het festival zullen we steeds meer over het programma bekend maken. Het volledige programma zal op 14 februari online staan.

Foto: Sally Stein 

 

 


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus