Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

De perfecte kroket met Van Niftrik

Gek op de oer-Hollandse kroket? Op het FFF staat geen muur waar je voor een euro een vette hap uittrekt. Een perfecte kroket maak je namelijk zelf tijdens de workshop Kroketten maken met Van Niftrik.

Het geheim van een perfecte kroket in één zin uitleggen. Dat blijkt niet mogelijk volgens traiteur Petra van Niftrik. De kracht van de zelfgemaakte bouillon van runderbotten en gambapulp, de smeuïge vulling die een flink uitgesproken smaak moet hebben en het gebruik van verse ingrediënten blijken allemaal even belangrijk voor het recept.

De deelnemers van Kroketten maken met Van Niftrik werken in drie teams en maken, from scratch, vijfentwintig kroketten. Ze gaan aan de slag met één basisrecept en drie variaties daarop: een vlees-, vis- en vegakroket.  Het lijkt haast of de teams een wedstrijd tegen de klok of tegen elkaar doen, maar een kroket maken is niet zo simpel en ze hebben maar twee uur de tijd. Willem hakt en snijdt de champignons in hoog tempo klein. Iets te klein blijkt halverwege. ‘Kijk, deze heb ik verkeerd gedaan. Ze moeten nog een beetje grof van structuur zijn.’ Enthousiast gaat hij verder en ondertussen grapt hij met zijn vrouw over wie volgend weekend verantwoordelijk is voor de kroketten op zondag. 

Aan de andere kant van de keuken werkt Ellen in de drukte van de ‘zwarte brigade’ in opperste concentratie aan haar taak. Ze ziet zichzelf als hobbykok, maar wel eentje die een blog bijhoudt. Waarom ze kroketten wil leren maken? ‘Zodat ik in de Verenigde Staten, waar ik over vijf weken naartoe emigreer, niet zonder de Hollandse snack hoef te leven.’ 

De workshop op zondagavond is de laatste van het festival. De deelnemers kunnen op huis aan. Ze weten hoe je een goede bouillon en roux maakt, dat de vulling sterk van smaak moet zijn vanwege de paneermeel en dat je met een basisrecept eindeloos kan variëren.  Dat samen maakt de perfecte kroket. 

 

Tekst: Sanne Kouters

Foto's: Kristel Hegeman 


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus