Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Hoe maken ze toch die Natte, Zatte of PaasIJ?

Dat bier allang geen mannending meer is, laat de opkomst van de brouwerij ’t IJ tour zien. Een gemengd gezelschap, maar met vrouwen in de meerderheid. Allen hebben ze één gemene deler: interesse in het Amsterdams speciaalbier.

Hij is bijna niet te missen, daar aan de Funenkade, op de hoek waar de Zeeburgerdijk overgaat in de Mauritskade. Het voormalig gemeenschappelijk badhuis Funen, naast de grote molen de Gooyer. Sinds 1985 thuishonk van Brouwerij ‘t IJ. Daar wordt het enige, echte Amsterdamse speciaalbier gebrouwen met namen zoals Natte, Zatte en Columbus. Een opvallende plek in oost die niet tussen de activiteiten van FFF in de buurt mag ontbreken. 

Als je wat over het bier wil weten, dan is barman Bart je man. Nadat hij iedereen de betegelde, koude ruimte, gevuld met twee grote ketels heeft ingeleid begint de tour. In zo’n 45 minuten neemt hij alle aanwezigen mee door de geschiedenis, legt hij uit hoe het brouwproces werkt en doorspekt dit met grappige anekdotes over de eigenzinnige stichter van Brouwerij ’t IJ: Kasper Peterson. 

Kijkje in de brouwerij
De Amsterdamse Marieke, Maaike en Nina wonen om de hoek en kennen Brouwerij ‘t IJ wel. Regelmatig drinken ze er zo’n Amsterdams biertje, op het terras of in het proeflokaal. Maar hoe dat biertje nou gemaakt werd, dat wisten ze nog niet. En daarom besloten ze aan de tour mee te doen.  Marieke: "we hopen dat we een kijkje in de brouwerij kunnen nemen. En dat we wat meer over de bieren te weten komen. ” 

De rondleiding in de brouwerij start , daar waar het bierproces ook start. Bij de maïs- en brouwketels. Niet van die koperen dingen, zoals je meestal ziet. Nee, weet Bart ons te vertellen: "toen Kasper de brouwerij stichtte had hij niet zoveel geld en kon hij zich alleen deze tweedehands ketels van Amstel veroorloven.” Na een uigebreide uitleg over soorten mout en hop en deze ook te hebben geroken en geproefd volgen we het bier naar de kelder van het gebouw. Daar bevinden zich misschien wel de meest belangrijke ketels, namelijk de vergistings- en lageringsvaten. Hier wordt pas echt smaak aan het bier toegevoegd. Dit gebeurd door chemische processen. "Maar ik zal niet te ver in de chemische details treden hoor!”, weet Bart ons te verzekeren. Wat volgt is een uitleg over gistcellen, het ontstaan van alcohol en bovengistend bier. 

De kelder is uiteindelijk ook de plek waar het bier de brouwerij in vaten verlaat. "Zo’n 450.000 liter per jaar”, volgens Bart: "en alles brengen we zelf weg. We willen natuurlijk niet afhankelijk worden van groothandels.”

Na drie kwartier eindigt de tour in het proeflokaal tussen alle andere kroegbezoekers. De ideale plek, want zoveel over bier praten maakt natuurlijk dorstig. En terwijl de oostenwind langs het gebouw giert, geniet iedereen binnen nog na met een Natte, PaasIJ of misschien wel een I.P.A. in de hand. Met een hoop bierkennis rijker, dankzij tourleider Bart.
 
Foto's: Kristel Hegeman


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!




blog comments powered by Disqus