Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Met 26 lepels in één pan

De Koreaanse keuken, wie kent hem niet? Eerlijk is eerlijk, in Nederland is deze kookstijl niet zo bekend. Toch was deze workshop als eerste uitverkocht op het festival. En na de workshop is duidelijk waarom.

Tim en Domingo van restaurant Yokiyo op de Amsterdamse wallen geven samen de workshop. Zij zijn allebei geboren in Korea en grootgebracht door adoptieouders in Nederland. Na een samenwerking in de Korean Taco Party smeedden Tim, Domingo en hun nieuwe aanwinst Jaymz (Born2Cook) het plan voor een een restaurant in Korean social food. Ja, tijd en moeite worden beloond met volle zalen. Deelnemer Lucas weet nog wel dat er vijftien jaar geleden een stortvloed aan Koreaanse restaurants in Amsterdam de grond uit popte. Maar dat heeft toen niet aangeslagen. "Niet bekend is niet bemind. Maar Korea wordt steeds hipper. Kijk maar naar de techniek en de Gangnam style dans,” zegt hij terwijl hij langs de zijlijn toekijkt hoe zijn soepje bereid wordt.

Aan het werk
Het menu:  zeewiersoep met mandu’s en kimbap. Een kleine uitleg is op zijn plaats. Mandu’s zijn Korean style dumplings gevuld met tofu en groenten (of vlees). Kimbap is sushi zonder vis maar met gefermenteerde rettich en andere rauwkost. Of zoals Domingo het noemt: huis-tuin-en-keukensushi. De groep wordt in tweeën gedeeld en opgesteld rondom twee werkbanken. Waar Tim gezellig chaotisch werkt, is het een meter verder netjes en rustig als Domingo vertelt over de herkomst van de soep. Wist je dat zeewiersoep volgens de traditie geserveerd wordt als er een vrouw is bevallen? Dat komt door alle mineralen en vitaminen die deze soep zo gezond maken.

Het vouwen van de mandu’s is niet voor iedereen weggelegd. Maar "ze zijn nog altijd beter dan Micha’s hoofd,” grinnikt zijn vriend. Als je ze niet goed dichtvouwt springen ze open tijdens het koken en heb je stamppotsoep volgens Tim. Waar nodig helpen mensen elkaar en als er iets mis gaat, wordt er vooral gelachen. Aha, nu snappen we meteen waarom het social food genoemd wordt. Een grote pan soep waaruit iedereen proeft, schalen vol kleurrijke sushi en iedereen zij aan zij aan lange tafels. Een dik half uur na sluitingstijd is het echt mooi geweest.

Tekst: Marlou Kusters
Foto's
: Mitchell van Voorbergen


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!




blog comments powered by Disqus