Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Hoe Amsterdam is gevormd door ons voedsel

Het lijkt wel magie: elke dag vullen de schappen in de supermarkt zich als vanzelf met vers voedsel. Vroeger was de weg die ons eten samen met de producenten aflegde zichtbaar in de stad. Met Carolyn Steel volgden we de historische sporen van ons voedsel in de stad. 

Het is eigenlijk te koud voor een tour door de stad maar de deelnemers hebben zich niet laten afschrikken door het onverwacht barre maart weer. Anke de Vrieze van CITIES verwelkomt iedereen bij de Waag, het startpunt van de tour. "Leuk dat jullie er zijn! Zullen we even uit de wind gaan staan?” We zijn hier voor een speciale editie van de Old Amsterdam Food Tour. Dat speciale zit ‘m in de aanwezigheid van Engelse architect en auteur Carolyn Steel. Haar boek Hungry City vormde de inspiratiebron voor de tour en is een onmisbaar voor iedereen die wil begrijpen hoe voedsel de geschiedenis en het heden heeft gevormd.

Anke en Carolyn nemen ons mee naar belangrijke plekken in de Amsterdamse voedselgeschiedenis, plekken waaromheen de stad zich heeft gevormd. Anke: "Het was niet makkelijk om de gehele stad van voedsel te voorzien, daarom gebeurde dit meestal aan de rand van de stad. En met elke uitbreiding, verhuisde de markt verder van het centrum”. De iPad met beelden van oudhollandse taferelen helpen een nog betere voorstelling te maken. Zo bleek de Dam met z'n centrale ligging de ideale plek om te handelen en werd de Waag op de Nieuwmarkt gebruikt om elke kilo graan ("'the mother of all trade'') die de stad binnen kwam te wegen en te controleren.

Bij de Oude Kerk, de oude bierkaai, vertelt Carolyn dat bier meer gedronken werd dan het onveilige water. ''Iedereen, zelfs kinderen dronken het, al bevatte het toentertijd wel iets minder alcohol." Dan worden we opgeschrikt door een boze buurtbewoner. "Geen groepen voor de deur! Ik heb hierover een afspraak met de politie. En nu opzouten!" We veranderen van plek, want "tja, vechten tegen de bierkaai heeft geen zin", grapt Carolyn.

We besluiten de tour in Brakke Grond in de Nes, waar ooit de veemarkt was en warmen op met thee en spekkoek. Ten tijden van de VOC ging alle macht en daarmee ook het geld naar de handelaren en niet naar de producenten. ''Wat dat betreft is er sinds de zeventiende eeuw dus eigenlijk niet veel veranderd. Nog steeds hebben handelaren -de supermarkten- met hun eigen producenten alle macht. En daar moeten we dus iets aan zien te veranderen", concludeert Carolyn.

Je kunt meer lezen over de Old Amsterdam Food Tour bij CITIES - en ook wanneer er weer een volgende food tour wordt gegeven.

Foto's fiets tour: Mitchell van Voorbergen 

Oud Amsterdam: 


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus