Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Food Film Talks smaken naar meer

Marie Antoinette tussen de taarten, kippen op de lopende band en meer voedselscènes passeren de revue tijdens Food Film Talks. Eten en film, een smaakvolle combinatie die tot nadenken stemt.

De zaal zit vol voor de show waarin presentatrice Froukje Jansen het publiek met gasten en fragmenten meeneemt in de wereld van de food films. Een paar hoogtepunten op een rij:

Filmmaker Anneloek Sollart vertelt over haar documentaire Rauwer en alle ophef die over de hoofdpersonen ontstond: ‘aan de ene kant ben je als filmmaker blij met alle aandacht, maar dit was zo extreem dat de familie zelfs even moest onderduiken’.

Absoluut niet rauw zijn de taarten waartussen Marie Antoinette wordt geportretteerd in de film van Sofia Coppolla. ‘Die taarten staan symbool voor het decadente leven’, zo analyseert filmfood deskundige Helen Westerik.

Programmamaker Maarten Remmers, bekend van onder meer de Keuringsdienst van Waarde, laat een scène zien uit de meesterlijke documentaire Our Daily Bread. Daarin worden kippen machinaal uit de stal gehaald. Is dat nou handig omdat het tot efficiëntere productie leidt, of veel dieronvriendelijker dan die kippen met de hand uit de stal halen? Het publiek is verdeeld.

Ook de andere scènes die we bekijken maken nieuwsgierig en zetten aan het denken. ‘Dat is precies de reden waarom het Food Film Festival bestaat: we willen mensen interesseren voor het verhaal achter ons eten’, zo vertelt Janno Lanjouw, programmeur van het Food Film Festival.

Benieuwd zijn we ook naar twee films die later dit jaar uitkomen. Eind van het jaar komt de nieuwe film van Antoinette Beumer uit. Dat wordt een romantische komedie gebaseerd op de columns van Sylvia Witteman. ‘Veel food scènes, want de hoofdpersoon is een cateraar die vaak in de keuken staat.’

Bianca Tan maakt een documentaire over culinair fenomeen Johannes van Dam. Bijzonder is dat die is gefinancierd met crowdfunding. Geld voor een film op die manier bij elkaar krijgen is niet makkelijk: ‘het werkt alleen als je steeds positief bent’. ‘Dat is ook hoe het Food Film Festival dingen voor elkaar krijgt: altijd doorgaan en blijven lachen’, beaamt Janno Lanjouw.

Tekst: Nelleke Polderman
Foto's:
Nichon Glerum


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus