Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Farming on crisis: jonge boeren en het landbouwbeleid

Twee documentaires over jonge boeren uit Nederland en Griekenland laten zien dat het niet meevalt om jong en boer te zijn in Europa. Biedt het Europese landbouwbeleid oplossingen?

Het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) is ingewikkeld. Toch is de YFM al enkele jaren intensief met het onderwerp aan de slag. ‘Het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid is ontzettend belangrijk, omdat het bepaalt hoe ons voedsel wordt geproduceerd’, aldus YFM-voorzitter Joris Lohman. In 2011 begon de YFM daarom FoodPoliticsEU met onder andere een videoblog over het GLB. Vandaag zien we een aflevering waarin Samuel Levie op bezoek gaat bij twee jonge Nederlandse boeren.

Deze videoblog zag de Griekse YFM-er Pavlos Georgiadis vorig jaar op het FFF en hij besloot te onderzoeken hoe dat in zijn land zit, met een prijswinnende documentaire als resultaat. Behalve een inkijk in de staat van de Griekse landbouw, laat het ook zien dat Georgiadis: ‘Onze generatie wil oplossingen vinden voor de problemen die zij niet hebben veroorzaakt. Het beeld dat er over Griekenland in andere Europese landen bestaat, klopt niet.’

Beide films laten opmerkelijke parallellen zien. Esther de Lange, Europarlementariër voor het CDA: ‘In beide landen is het leven als boer zwaar: je krijgt weinig betaalt voor werk dat je 365 dagen per jaar moet doen.’ Slechts 7% van de boeren in Europa is jonger dan 35 jaar. ‘Het is daarom beangstigend  dat er in de Europese discussies zo weinig aandacht is voor de rol van jonge boeren’.

‘Het huidige systeem met landbouwsubsidies ondersteunt jonge boeren niet voldoende’, zo vindt Aine Morris van YFM UK en Sustainable Food Trust UK.  ‘Het is teleurstellend dat er zo weinig vernieuwing zit in de beslissingen van het Europees Parlement’, meent Georgiadis. ‘En dan te bedenken dat een jonge Griekse boer maar enkele honderden euro’s subsidie kan krijgen voor zijn wijngaard, terwijl de grootste subsidieontvangers in het Verenigd Koninkrijk de grote bedrijven en de Koninklijke familie zijn’ aldus Morris.

De Griekse Europarlementariër Kriton Arsenis roept via een videoboodschap op om zelf actief Europarlementariërs aan te spreken over het landbouwbeleid: ‘het is aan de burgers om van zich te laten horen, alleen zo kan er een echte hervorming van het Europees landbouwbeleid komen’.

Volgens De Lange is de oplossing dat boeren zich moeten richten op toegevoegde waarde en het creëren van nieuwe marktkansen. ‘Subsidies kunnen de problemen niet of maar deels oplossen, het moet van de vrije markt komen’.

Ook het recente paardenvleesschandaal komt ter sprake. Volgens De Lange laat dat zien dat zowel producent als consument de dupe zijn geworden van fraudeurs in de verbindende schakels van de keten. Aine Morris is het niet eens met die analyse: ‘dit schandaal is direct te relateren aan het enorm complexe distributiekanaal met schakels in allerlei verschillende landen’.

Tekst: Nelleke Polderman
Foto’s:
Saskia Lelieveld


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!




blog comments powered by Disqus