Nieuws

<b>Goed leven</b> en sterven als koe doe je zo

Goed leven en sterven als koe doe je zo

Het contrast kon zondagmiddag in Studio K2 niet groter zijn. Twee films confronteerden het publiek met de extremen van het veebedrijf: het leven en de dood. De Q&A die volgde was er vooral een vol verwondering.

In de korte documentaire I Kill schiet Steve 'Beatle' Tarrant talloze veedieren dood op de Nieuw-Zeelandse boerderijen waar ze gehouden worden. Dansen met Gehoornde Dames laten boeren Jan Dirk en Irene van der Voort uit Lunteren zien hoe zij als enige veehouderij in Nederland volledig antibioticavrij werken. 

Toch vulden de twee films elkaar uitstekend aan. Beide films draaiden om twee cruciale vragen die niet los van elkaar te zien zijn: hoe zorgen boeren ervoor dat hun vee goed leeft én goed sterft? De een doet het door 'echt te luisteren naar de koeien' en hun metabolisme en de ander door ze de lange en stressvolle rit te besparen naar de slachterij.

Beide documentairemakers, Onno Gerritse en de Nieuw-Zeelandse David White, en de boeren uit Lunteren werden met een warm en vooral lang applaus onthaald door het publiek. Maar vooral ook met veel vragen. Want hoe keken de met hun koeien dansende Jan Dirk en Irene naar de praktijken van de nuchtere Beatle ('I just bang away')? Eigenlijk best positief, want iedereen zou volgens de boeren moeten weten hoe je stukje vlees gemaakt wordt. Of überhaupt het beest dat je eet zelf doden, opperde de vegetarische Irene.

Dat werd voor White na een week met Beatle wel een beetje te gortig, op de eerste dag schoot en vilde de Nieuw-Zeelander al zeven koeien, vier varkens en vijf schapen. Toch trad bij hem al snel de gewenning in. Bij de bezoekers niet. Waar de steriele I Kill het publiek schokte, zorgde Dansen met Gehoornde Dames voor warmte. De ster van die laatste documentaire bleek volgens het publiek niet Jan Dirk en Irene te zijn, maar Jan Dirks inmiddels overleden vader Pieter. Zijn nuchtere boerenkijk op de bedrijfsvoering van zijn zoon zorgde voor de nodige lachers. 

De vraag die op ieders lippen leek te liggen, werd gelukkig al snel beantwoord tijdens de Q&A na afloop: wanneer kunnen we deze twee films aan anderen laten zien? I Kill verschijnt binnenkort gratis op YouTube en Dansen met Gehoornde Dames op DVD als het festivalseizoen voorbij is. Want deze manier van leven en sterven zou iedereen moeten zien, vond het publieks.

Tekst: Hans Klis 


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus