Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Boekpresentatie: Proef Noord-Holland

In het kader van FFF in de buurt presenteerde Emma Los haar nieuwe boek Proef Noord-Holland in de Java Bookshop. Teun van de Keuken interviewde de schrijfster over het verleden, heden en de toekomst van de voedselcultuur in Nederland.

Proef Noord-Holland is een veelzijdig boek over eten. Geschiedenis, recepten en wandel- en fietsroutes zijn gecombineerd tot een ‘ontdekkingstocht naar het culinaire erfgoed’, zoals Los het zelf samenvat.  Deze ontdekkingstocht gaat eeuwen terug in de tijd. Zo weet de schrijfster te vertellen dat vóór 1900 vooral de afstemming tussen zout en zuur belangrijk was en pas daarna voedselhygiëne en vegetarisch eten een issue werden. Dat eten ook lekker kan zijn, dat kwam volgens haar pas vanaf 1960, toen de televisie zijn intrede deed.

De recepten die Los in het boek heeft opgenomen, zijn een inspiratie voor negen Hollandse topkoks, onder wie Ron Blaauw. Tijdens de presentatie ging de schrijfster ook dieper in op de Amsterdamse eetcultuur. 'Deze is van een unieke aard vanwege zijn internationale karakter. Amsterdam - en ook de rest van Nederland - wordt niet, zoals bijvoorbeeld Italië en Frankrijk, overheerst door diepgewortelde gewoontes. Daardoor koken Amsterdamse koks vrijer, creatiever en vernieuwender.' 

Nieuwsgierig geworden? Meld je dan aan via: info@javabookshop.nl of loop even naar binnen bij de winkel.

 

Tekst: Sanne Kouters

Foto's: Ayako Nishibori


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus