Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Opperste concentratie bij de K’EET QUIZ!

Vier teams van twee smulpapen en eetweters van rond de 10 jaar namen het zondagochtend tegen elkaar op in de K’EET QUIZ!. Wie weet het meest van voedsel en wie zijn de beste koks? Kennis en skills werden getest onder leiding van de Franse fijnproever Alain Caron (bekend van MasterChef) en Fleur Dérogée.

De spanning is te voelen in de zaal. Ouders lijken nog zenuwachtiger dan de kinderen uit Amsterdam-Oost. Voor de kinderen is het een serieuze aangelegenheid, meedoen in de K’EET QUIZ!. Met geconcentreerde blik staan ze in vol ornaat op het podium met koksmuts en schort en klaar om de K’EET QUIZ! trofee binnen te harken. 

Na een zinderende meerkeuzevragenronde zijn we erachter gekomen dat gaten in de gatenkaas ontstaan door scheetjes die worden gelaten door bacteriën. Dat levende octopussen geen probleem zijn om op te peuzelen in Zuid-Korea en maar liefst 7 suikerklontjes in een blikje cola zitten. Strafpunten in de vorm van zure citroenen worden uitgedeeld. Team drie gaat aan de leiding.

Er kan nog van alles gebeuren in de doe-ronde. Een opdracht die zelfs voor profs een uitdaging is: het stijf kloppen van eiwit. Er wordt woest wordt er heen en weer geklopt in de kom tot er genoeg lucht in zit. Volgens Alain Caron is er maar een manier om het eindresultaat te testen. De kommen worden omgedraaid boven de hoofden van de spelers. En tot grote vreugde: alle hoofden blijven vrij van ei.

Na een proef-en reukronde de slotronde: maak van een aantal ingrediënten een K’EET QUIZ waardig gerecht. De sla, komkommers en paprika’s worden behendig kleingesneden en de dressings geshaked. Op slinkse wijze halveert team 2 zijn strafpuntcitroenen voor in de dressing. In de laatste minuut ontstaat lichte paniek: snufjes zout en scheuten olijfolie worden wild gestrooid over de gerechten. Team 3: "Wij presenteren de La Susa, een salade bestaande uit verschillende ingrediënten.” Team 4 is minder enthousiast: "Het is een beetje lelijk geworden.” 

De salades worden geproefd en beoordeeld door prestigeuze juryleden met onder andere MasterChef winnaar Sascha de Lint, Junior MasterChef winnaar Cecile en kookboekenschrijfster Jonah Freud. Er werd gelet op kleurrijke combinaties, de aanwezigheid van "zoetjes" en "zuurtjes" en creativiteit. De professionele opmaak van het bord en de subtiele honing-mosterd dressing zorgden ervoor dat team 1 bestaande uit Navin Ali (10 jaar) en Urvin Monsanto (10 jaar) van de Valentijnschool met de K’EET QUIZ! trofee en een gevuld kookpakket naar huis gingen. 
 
Tekst: Sanne Wiltink


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus