Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Not just any brunch

Hij wordt hij deze zondag wel gemist in zijn eigen restaurant Lovefood HQ waar ze vandaag wel 120 reserveringen hebben staan, maar Jason Hartley is er niet. Hij is namelijk op het FFF voor zijn workshop It's not just brunch. 

De Engelse chef Jason Hartley kwam zo'n vijftien jaar geleden naar hier naartoe. Hij maakte naam met pop-up brunches en zette de traditie van de zondag brunch in Amsterdam op de kaart. "I used to spend my sundays getting over my saterdays” - die tijden zijn voorbij. Sinds enige tijd zit Jason met zijn restaurant Lovefood HQ in de Amsterdamse koggestraat waar hij een mean brunch serveert en vandaag doceert hoe je zo'n perfecte brunch zelf maakt. 

De rollen boter, flessen melk, verse spinazie, gardes en kommen staan netjes op de werkbanken opgesteld. De deelnemers beginnen met een de English muffin, die Jason aan ons Nedelanders uitlegt als een "mini breadroll”. Terwijl Jason de deelnemers aan het werk zet, vertelt hij dat deze muffins verse gist -"a living breathing thing”- vereisen. Nog een tip: voeg later zout toe aan je deeg, want zout en verse gist zijn geen goede combinatie. Jason cirkelt rond de twee werkbanken om ieders deegbolletje te beoordelen en al snel wordt een jongen in geblokt overhemd uitgeroepen tot teacher's pet "zo hoort het er uit te zien”. Eigenlijk maakt het niet echt uit, want wegens tijdgebrek gaan de muffins nu niet de oven in. "Let’s just pretend that's done. Let’s crack on. Time is our enemy”.

Hierna worden er eieren gepocheerd, een mornay en hollandaise saus geklopt, bacon gebakken en van sausage meat hamburgertjes gekneden. Jason gebruikt tijdens het pocheren alleen kokend water. Nee, zout noch azijn komt hierbij aan te pas want het enige wat je voor een perfect gepocheerd eitje nodig hebt, is een vers ei. Jason delegeert er rustig op los en dan net voor het einde van de workshop mag al dat harde werk geproefd worden. "Als je je emailadres op dit velletje schrijft, stuur ik je nog even het uitgebreide recept na.”, zegt Jason. And that's that: Appeltje, eitje. 
 
Tekst: Lisa van der Klok  


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus