Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Van slachthuis tot koe knuffelen bij Dieren Eten

Dieren eten: Een vertoning van twee films die beide de verhouding van mens en dier laten zien. De beelden lopen uiteen van slachthuis tot hondenbegraafplaats en van varkensstal tot koe knuffelen.

Op rauwe en gedetailleerde wijze geeft Meatwork een weergave van het werk in een slachthuis. Filmmaker Madeleine Parry onderzoekt hoe het is om het eten, dat zij elke dag eet, te doden. Ze kiest ervoor om zich een maand lang tussen de mannen te begeven in het slachthuis. Waarom? Om te ontdekken wat het met een mens doet om op grote schaal vee om te brengen. Het elektrocuteren van haar eerste schaap roept de nodige emoties en vragen op, en eveneens waardering van de mannen, maar een aantal dagen later is haar grootste zorg dat ze de juiste techniek gebruikt. Haar gevoel daarbij heeft ze uitgeschakeld. "Maakt dat me een monster?", vraagt ze aan haar collega’s. 
 
In Facing Animals geeft Jan van IJken weer hoe verschillend dieren behandeld worden in Nederland. Beelden van mannelijke kuikens die in de versnipperaar verdwijnen contrasteren met de hondenliefhebster die met tranen in haar ogen afscheid neemt van haar hond op een dierenbegraafplaats. Het idee van Van IJken om het dagelijks leven van dieren te laten zien, ontstond toen beelden van duizenden zieke varkens op tv verschenen en daar ontzet op gereageerd werd. ‘Er zijn zestien miljoen varkens in Nederland, maar je ziet die beesten nooit. Dat wilde ik laten zien, maar ook de andere kant. Hoe huisdieren bijna beter worden behandeld dan medemensen’, zei hij tijdens de Q&A. 
 
Vanuit het perspectief van het dier laat Facing Animals zien hoe kippen, varkens en koeien in de bio-industrie leven. Snavels en staarten worden afgeknipt en daarna krijgen de dieren een spuit met antibiotica toegediend. De hobbyhanen krijgen juist een warm bad en hun manen worden in model geföhnd. Ondertussen wordt er ook nog even geknuffeld met een koe in de weilanden. Het contrast in de omgang met dieren geeft Van IJken duidelijk weer in schokkende, maar ook grappige beelden. 
 
Tekst: Sanne Kouters  
Foto's: Kristel Hegeman


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus