Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Zo maak je worst uit een varken - met Blood & Guts

Niet bang voor vieze handen en altijd al willen weten hoe je worst maakt? Dan was de Blood & Guts workshop van Brandt & Levie de perfecte plek om te ontdekken wat een goede worst maakt. Spoiler: een heel varken minus de ribben.

Voor aanvang van de workshop vloeide de wijn, whiskey en cider rijkelijk in Van Niftrik. Niet alleen omdat de deelnemers zo een klein beetje moed konden indrinken, maar ook om de worst en paté die al klaar lag weg te spoelen. En geheel in de stijl van Brandt & Levie: de in reuzel gebakken varkenshersentjes. Want vanavond ging niks de prullenbak in wat niet tot worst of amuse of braadvet gemaakt kon worden. 

De deelnemers van Blood & Guts mochten aan de slag om helemaal zelf (onder leiding van de worstenmakers uit Baambrugge) van varkenshart, lever, milt, nieren of de kop worst te draaien. Daarvoor moesten wel nog een paar magen worden schoon geschrobd. Geen klusje voor de "faint of heart". Gelukkig waren de deelnemers dat ook niet. 

Zo heeft Tim Begemann (30) er veel plezier in om het vlees van een varkenskop af te pulken. "Ik kan dit de hele dag wel doen", lacht hij. Dit is namelijk helemaal "niet vies", vertelt hij terwijl hij geconcentreerd blijft trekken aan het vlees. "Alleen die haartjes op die kop voelen net alsof je aan een behaarde wang zit".

Ook Sytske Romijn (36) snijdt gebiologeerd in een varkenslever. Ze ontdoet het orgaan van de grijzige stukken; die zijn taai en bitter en gaan niet mee in de worst. Sytske doet mee aan de workshop omdat ze benieuwd is hoe worst gemaakt wordt. Ze ontwikkelt educatieve programma's op kinderboerderijen en wil kinderen bewuster maken van wat ze eten. Deze ervaring neemt ze zeker mee, vertelt ze. Al zullen haar scholieren niet zelf aan de slag hoeven gaan met het orgaanvlees van een varken. Sytske: "Als je ze al vertelt dat melk van een koe komt, willen sommigen het niet eens meer drinken". 

En zo leerden de deelnemers op zaterdagavond hoe je volgens Italiaanse wijze een goede worst maakt - met kruiden en alles van een varken behalve de ribben. Maar ook verlieten ze na afloop de workshop met een idee van de waarde van de worst die je in de schappen van de supermarkt vindt. En misschien nog wel belangrijker: dat varkenshersenen helemaal niet vies zijn.

Tekst: Hans Klis
Foto's: Floor Fortunati 


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus