Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Chop, chop! Werk aan je snij-skills op het FFF

Best leuk, tijdens een etentje je gasten imponeren terwijl je een vis fileert. Om vervolgens een ui in een paar bewegingen in flinterdunne plakjes te hakken. Deze skills leer je tijdens de doorlopende workshop snijtechnieken. 

"Je mes moet de beweging van een stoomlocomotief simuleren. Ja, dat is een mooi fijn gesneden uitje!”, zegt een van de chefs bemoedigend. De deelnemers zijn in twee groepen verdeeld, met elk hulp van twee chefs. Een groep gaat aan de slag met uitjes, sinaasappels, kruiden en rode pepers, terwijl de andere groep bij de fileertafel de makreel onder handen neemt. Na twintig minuten gaat de wekker en is het tijd om van tafel te wisselen. Ze maken ceviche, rauwe vis gemarineerd in citrussap. De workshop draait helemaal om het snijden, maar stiekem natuurlijk ook om het eten van dit lekkere Latijns-Amerikaanse gerecht. 
 
Toch een lastige vis
Het snijden hebben de deelnemers redelijk snel onder de knie. Het fileren van de vis heeft echter wat meer voeten in de aarde. "Je mag handschoenen gebruiken, maar dan gaat het nog lastiger. De makreel is sowieso al een lastige vis om te fileren. We beginnen bij de kop en dan, hup naar de graat. Je moet, na het fileren, door de graat heen kunnen kijken”, vertelt een andere chef. Ondanks de goede adviezen is het een deel van de groep de graat halverwege kwijt en is er maar klein filetje overgebleven. En dan gaat de kookwekker alweer: tijd om de borden op te maken. Elke ceviche ziet er totaal anders uit, maar over de smaak is iedereen het eens: "het is echt heerlijk”.

De Skills workshop wordt gepresenteerd door Jamie Magazine, partner van het Food Film Festival, en is geïnspireerd op het nieuwste boek van Jamie Oliver, Jamie's 15 Minutes Meals. Kaarten voor deze workshop kosten 15,- euro en zijn aan de festivalkassa te koop (maximaal twee kaarten per persoon). De workshop begint ook zondag tussen 11.00 en 17.00 uur elk uur. 
 
Foto's: Anthe de Weerd
 
 
 


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus