Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Groenten 2.0

Een gezonde jongen die Niven. Zijn Restaurant NIVEN in Rijswijk is uitgeroepen tot het beste groente restaurant 2013 van Nederland. Vandaag laat hij zien hoe hij tovert met onder andere daikon, oerbieten en bleekselderij.

Cocktailglazen, stenen kommen en langwerpige borden worden keurig uitgestald ter voorbereiding van de workshop Groenten 2.0. Vijfenentwintig kookgekken verzamelen zich rond de tafel en hun notitieblokken en Iphonecamera's gereed. Niven vertelt. Over zijn filosofie, interessante feitjes over het eten en zijn favoriete persmachine. De tien gerechtjes die we gaan maken bestaan voor tien procent uit eiwit en negentig procent uit groenten. Grappig is deze verdeling ook terug te zien in de man-vrouw verhouding in de groep. Niven en zijn team hebben de enorme mise en place al gedaan, waardoor er minder overblijft om te creëren maar des te meer voor de opmaak en natuurlijk het proeven. Romanesco, sakura, postelein en diepvriesartisjok… Als het aan Niven ligt zijn deze groenten helemaal van nu. We weten nu beter hoe we het goed klaarmaken. En te horen aan de 'oohs', 'mmms' en 'wows' kan hij dat!

Pure inspiratie
De ijverige deelnemers stellen de een na de andere vraag om alle stappen zo helder mogelijk op te schrijven. Pure inspiratie, al is een tartaar van tomaat met gemarineerde tomaat in bierbeslag en karamel met een granite van limoenbasilicum toch meer kerstdiner material. Maar ook nu worden groepjes mensen aan het werk gezet, een perfect toefje mousseline uit de spuitzak, een lichte strooiing koriandercress. ''Het is immers een workshop, geen kijkshop,'' merkt Wessel op. Met zijn geblokte blouse en twee meter lang valt hij duidelijk op tussen al het vrouwelijk schoon. Onderling worden tips en verlekkerde blikken uitgebreid uitgewisseld. En dan na de witte chocolade mousse met wortel is het voorbij. Handen beginnen enthousiast te klappen. Tien gerechtjes in twee uur is nog best een stressvolle uitdaging en na afloop slaakt Niven tevreden een zucht.

Niven geeft in zijn eigen restaurant Niven ook workshops aan groepen en bedrijven zodat iedereen kennis kan maken met gezond koken.

Tekst: Marlou Kusters
Foto's: Saskia Lelieveld


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus