Nieuws

Proef-werk: <b>De grote smaakpapillentest</b>

Proef-werk: De grote smaakpapillentest

Ten midden van de bonte Food Film Festival Markt staat één kraampje die vooral veel nieuwsgierigheid opwekt bij fijnproevers. Geblinddoekt met een masker wordt jong en oud hier uitgedaagd voor een smaakpapillentest: welkom bij Proef-werk.

Stiekem eten we veel meer met onze ogen dan we denken. En het blijkt best een lastige opgave om blind te proeven, vooral voor de jonge deelnemers van Proef-werk. Toch is de eerste indruk  vaak al in de goede richting. ‘Het is sappig en fris’ of ‘het smaakt wel een beetje naar nootjes, maar dan net een beetje anders’, zeggen ze bedenkelijk.
 
De vijf mysterieuze mandjes die uitgesteld staan op de marktkraam wekken veel nieuwsgierigheid. Wat zal er in zitten? In ieder geval geen hele smerige dingen, maar juist voedsel dat je normaal gesproken ook eet en die de smaakpapillen prikkelen. ´Is het zout, zuur, bitter of zoet? Glibberig of juist knapperig? En is het ook lekker?´, vraagt Fleur, die achter de kraam staat. Fleur legt ook meteen aan de jonge fijnproevers uit dat je eten niet alleen ´proeft´ met je mond, maar ook met  je ogen en je neus. ‘Je tong herkent maar vijf smaken en je neus wel honderden geuren.’
 
Voor de echte durfals is er nog een zesde bakje, met daarin een exotisch gerecht. De kinderen vinden het eigenlijk heel lekker, maar de papa´s en mama's gruwelen er eerder van. ‘Het is wel heel gezond’, zegt Fleur nog even ter motivatie. Wat het is houden we nog even geheim, want ook morgen is er weer Proef-werk. Tussen 12.00 en 16.00 uur mag iedereen aanschuiven. Weet jij nog wat je eet als je niets kunt zien? 
 
Tekst: Sanne Kouters 


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus