Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Ontdekkingstocht in eigen stad

FFF verlaat even het festivalterrein, maar blijft wel dicht bij huis. In de Javastraat ontdekken Amsterdammers een nieuw stukje stad aan de hand van een recept en herinneringen van bewoonster Najat. 

De JAVAtas tour is een voorproefje op een project dat in juni van start gaat. Door samen winkeltjes af te struinen en gerechten van bewoners uit te proberen, worden recepten en herinneringen uit de Indische buurt een bindende factor. Tijdens de FFF tour blijkt dit een grote ontdekkingstocht van nieuwe producten, winkels, mensen, smaken en verhalen. 

In een kring luisteren de deelnemers met gesloten ogen naar de herinnering van een achtjarig meisje dat in de kruidentuin van haar oma rond dartelt en ingrediënten verzamelt voor een tajine. Aan de hand van dit verhaal gaan we met de papieren tas de Javastraat in. In de tas zit een schatkaart die naar alle benodigdheden voor het recept leidt. We komen niet alleen langs winkels die toevallig hebben wat er nodig is voor de tajine, voor Najat die nu tien jaar in de Javastraat woont, heeft elk plekje een persoonlijke betekenis. Zoals de Marokkaanse supermarkt waar ze voor het eerst boodschappen deed in Nederland en nu nog steeds komt. 

Het recept leidt ons van supermarkt Yakhlaf, Tigris & Eufraat, slagerij Atlas, bakkerij Afrah Fes en Lale Kasabi. Welke van deze winkels je ook binnengaat, je vraagt je steeds weer af waarom je nog elke dag bij de appie komt. Groente en fruit dat je voor een appel en een ei kunt kopen, ouderwetse kromme komkommers en producten waarvan je niet eens voor kunt stellen wat het zou kunnen zijn. Zonder recept en tijdschema zou iedereen op dit moment nog in een winkel staan. 

Voor het ontdekken van een nieuwe keuken blijkt wel even een omschakeling nodig. De vraag wie er een tajine in huis heeft blijft onbeantwoord en de recepten zijn nou niet bepaald een 15 minute meal. De aanblik en geuren van alle nieuwe producten helpen iedereen snel over deze drempels heen, want deze tour nodigt vooral uit tot proeven en alles uit te gaan proberen. Houd de facebook en website van JAVAtas in de gaten voor de aftrap van dit project!
 
Tekst: Janneke Aelen


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus