Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Varkens slachten en koesteren

"Een varken houd je om op te eten”, vertelt de ster uit Encarnación. "Maar je hebt zo’n beest een jaar, en tussendoor ga je ze leuk vinden.”

Encarnación beleefde vandaag zijn wereldpremière op het Food Film Festival. De short van Tanja Nabben heeft plaats in Spanje, waar Berend (Bernardo) sinds 1985 woont. Hij heeft daar een prima leventje, zo is te zien in de film. Met zijn geiten, kippen en paarden. En varkens, wat Berend nog lekker oer-Nederlands uitspreekt. Varrekens dus. Elk half jaar slacht Berend samen met wat vrienden zo’n varken, door Tanja Nabben vastgelegd. Elke stap van het proces.

Een gezamenlijke vriendin bracht het documentaire-onderwerp en de maakster samen, zo blijkt uit de Q&A na afloop van de première. Nabben woonde zelf lang in Spanje: "Eenmaal terug in Nederland miste ik het pure genieten van eten. In Nederland is er zoveel discussie over eten, maar om nou te zeggen dat we er normaal over doen.. Het leven van Berend spreekt me aan, er speelt ook een stukje nostalgie mee. Dat wilde ik vastleggen. Ik wilde geen moralistische film maken, maar gewoon laten zien hoe het is. Ik wil dat kinderen van nu weten dat er een dier zit achter het vlees dat in de supermarkt ligt.” Ook Berend was aanwezig bij de filmvertoning. In Nederland slachten zoals hij in Spanje doet, dat kan hier niet, licht hij toe. Op de vraag uit het publiek of hij wel eens een varken niet slacht, kan hij kort antwoorden: "Nee. Ik eet ze allemaal op, twee per jaar.”


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus