Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Op zoek naar de smaak van ambachtelijk bier

Wat betekent IPA? Wat is bovengisting? Wat typeert een Amerikaans biertje? Zeven proefglaasjes staan voor ons, zeven glaasjes lang de tijd om antwoorden te vinden op alle biervragen. 

Rik Nelson van het Amsterdamse Oedipus Brewing leidt ons door het huidige bierlandschap. Hij begon te brouwen op zijn zolderkamertje in de Jordaan. Elke week werd er weer een biertje uitgeprobeerd en Oedipus Brewing was geboren. Een goede zaak, want in Nederland is nog maar 0,1% van de biermarkt in handen van kleine brouwerijen. De afgelopen tijd wordt er gelukkig meer lokaal en ambachtelijk gebrouwen. Traditie en innovatie wordt gecombineerd met spannende bieren als eindresultaat. Goed voorbeeld ervan is het biertje van hun hand: Mannen Liefde, met de zeer geslaagde toevoeging van citroengras en szechuan peper. Een aanrader!

Glaasjes worden doorgegeven aan de proeftafels en meningen worden uitgewisseld. "Deze Priapus Porter smaakt naar Maggi met een vleugje tomaat.” "Ik ruik duidelijk een abrikoos in deze Viven.” Het is duidelijk: bier is er in allerlei soorten: zoet, zuur, bitter en zelfs de smaak van paardenstal wordt opgemerkt.  

Rik Nelson: "Het idee van bier dat we herkennen als bier is er niet. Er is geen normaal bier of speciaal bier. Net zoals er geen normale kaas bestaat of een normale vakantie. We moeten spreken over lekker bier. Hoewel Nederland als bierland wordt beschouwd met Heineken en Amstel, zijn er helaas weinig nieuwe bierstijlen te zien. Ga zelf brouwen!” 

Het winnende biertje van de avond is de Italiaanse Panil Barriquee. Een zure smaakexplosie, maar enorm gelaagd. Gebrouwen op een ranzige zolder, waar zoveel mogelijk stof wordt opgevangen voor in de flessen. Het is nauwelijks bier meer te noemen. 
 


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus