Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Waterig eten

In ons eten zit een heleboel water, maar hoeveel is dat precies? Tijdens de talkshow Kauwen op Water blijkt tijdens een spelletje 'petje op, petje af' blijkt dat de hoeveelheid water nodig voor voeding veel hoger ligt dan de meeste mensen denken.

Hoogleraren, geleerden en ondernemers vertellen in presentaties wat de problemen zijn op gebied van waterverbruik in voedselproductie. Arjen Hoekstra, professor watermanagement aan de Universiteit Twente, vertelt hoeveel water de denken de communiceren. De realiteit is dat 99 procent van de verbruikte water is niet uit de kraan komt, maar gekocht wordt in de supermarkt. Hier van komt 95 procent uit het buitenland. In Nederland hebben we genoeg water, maar landen waar droogte heerst, wordt het schaarse water aangewend voor voedselproductie voor de export. Asperges komen uit Peru, tulpen uit Ethiopië. Hoekstra en de andere sprekers leert ons dat dat anders moet. Om de oplossing dichter bij je zelf te zoeken, raadt hij aan om vegetariër  te worden. Een vleeseter verbruikt immers 3600 liter per dag, een vegetariër 2300 liter per dag.

Hilariteit alom als blijkt dat de winnaar van petje op petje af ook een spreker is. Gert Jan Veldwisch, deze winnaar, is vanuit Wageningen UR de expert op het gebied van 'water grabbing'. Hij schept een triest verhaal van water grabbing waardoor in Tanzania oude boerengemeenschappen zonder water komen te zitten, terwijl een plastic valley aan plastic kassen wel irrigatie heeft.

Frank van Steenbergen is directeur bij MetaMeta. Aan de hand van diverse voorwerpen geeft hij oplossingen en problemen aan. Zoals een potje kappertjes, probleem  is dat kappertjes niet van alle formaten gewenst zijn door de consument, en deze weggegooid worden. Oplossing: geen eten weggooien. Henk Holtslag van Connect International laat een touw waterpomp zien. Sinds er zeventig duizend waterpompen zijn geïnstalleerd in Nigerague, is het inkomen met 100.000 dollar gestegen. Zijn pompen zijn staan voor tachtig procent bij families en hun inkomen neemt altijd toe als ze toegang hebben naar hun eigen water.

Uiteindelijk schuiven Marc van Rijsselberghe, is zilte teelt boer op Texel, en Willem Treep is mede oprichter van Willem&Drees. Van Rijsselberghe ziet met eigen ogen wat een mogelijkheden er zijn om slim gebruik te maken van zout water voor de productie van voedsel. Hij hoopt binnen twee jaar een aardappel te telen dat met deels zout water te bewateren is. Willem Treep van Willem&Drees stimuleert zich op lokaal eten door boeren te verbinden met lokale winkels. Hij spreekt de woorden: "Twintig jaar geleden verklaarde iemand je voor gek als je zegt dat je kiwi's uit Nieuw Zeeland in de supermarkt zou verkopen. Nu lijk je wel gek als je appels van een boerderij uit de buurt in de supermarkt wilt verkopen. Dan moet anders."

Kauwen op Water is georganiseerd ism One World op WereldWaterDag.

Tekst: Claire van der Hall

Foto: Mitchell Van Voorbergen


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!




blog comments powered by Disqus