Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

De hamburger in de bijrol

De hamburger heeft het zwaar te verduren. Waar een schijfje rundvlees op een wit rond broodje enkele decennia geleden nog een icoon voor de American Dream was, staat het nu symbool voor alles wat er mis is in onze consumptiemaatschappij. Of ligt dit genuanceerder? Voor Louise Fresco en Helen Westerik is de burger, op het witte doek, echter een bron voor inspiratie. 

In hun boek Verraad, Verleiding en Verzoening beschrijven de twee de rol van eten in speelfilms. Hier op het Food Film Festival gaan ze nog eens in op de specifieke (bij)rol van de hamburger in zowel documentaires als speelfilms.
 
We beginnen met Supersize me waar de hamburger in al zijn slechtheid aanwezig is. We zien hoe documentairemaker Morgan Spurlock vol walging een supersize meal weg probeert te werken. Fresco weet dit beeld te nuanceren, aangezien deze documentaire medeverantwoordelijk is voor de verandering in de receptuur. De burgers van de Mac zijn tegenwoordig in calorieaantal geslonken en hervormen zich weer naar het tussendoortje zoals ze ooit bedoeld waren.

Een lofzang op de hamburger is de documentaire Hamburger America. Helen Westerik, die al vijfentwintig jaar geen vlees gegeten heeft, krijgt na het zien van dat fragment toch "wel zin kreeg in zo'n Butter Burger.”

Fresco vertelt dat de burger vaak symbool staat voor verraad (te zien in de fragmenten van American Beauty en Goodbye Lenin). Het eten van de hamburger biedt troost. "Het gaat om het eten zelf. Het stillen van de honger met een anoniem product. Je zult niet snel mooie scène zien waarin hamburgers worden bereidt.” De lezing eindigt met een de korte kunstfilm van Andy Warhol (hieronder te zien).
 
 
Ondanks de soms bedenkelijke rol in films, lijkt de hamburger gelukkig nog niet helemaal verloren. Iedereen uit het publiek eet wel eens een burger, het merendeel maakt zijn eigen burgers. Met een nieuwe hip imago heeft de hamburger zelfs een plekje in de Michelingids weten te bemachtigen, dus er is nog hoop.

De bezoekers van het eerste event op het FFF zullen voorlopig niet meer normaal naar een film kunnen kijken. Tijd om hamburgers -Hotdogs en afhaalpizza’s mogen ook- te spottten! Plaats hieronder in de comments jouw favoriete ‘Hamburger Scene’!
 
 
 


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus