Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Zijdezachte mossel-porn

Met de FFF-short Polaris, zwijgzame Filipijnse visvangers die in Schotland het gutten op zich nemen, wordt het publiek alvast warm gemaakt voor wat komen gaat. En dat is de mossel, in al haar facetten.

En dat zijn meer facetten dan je denkt. Van een lieflijk mossellarfje dat –inclusief zachte schelpjes- een robbertje vecht met zijn zusje tot een stevige paai-sessie onder begeleiding van Franse zuchtmeisjesmuziek. We zien een vrouw de mosselen verleiden tot paaien in de hatchery en de verschillende mosseloogst-tactieken: de ouderwetse bodemoogst zoals dat op het waddengebied en in Zeeland gebruikelijk is, versus de hangcultuur zoals onze zuiderburen hun mosselen oogsten. Ook al stoten de Belgen ons van de troon als het aankomt op hoeveelheid mosselen verorberen op jaarbasis; "De Belgische mossel kan niet tippen aan de Zeeuwse. Voila.” klinkt het goedgeluimd uit de mond van de Vlaamse taxichauffeur.
 
Regisseur Willemiek Kluijfhout speelde als klein kind al met de mosselen in Yerseke, waar ze is geboren. De Zeeuwse licht tijdens de Q&A na afloop van de film toe dat ze toen de mossel als ‘object van schoonheid’ is gaan zien: "Met een eigen traditie en cultuur. Van het serieuze oogsten tot de meer folkloristische mosselprinses.” Kluijfhout schoot de film met een 35mm camera met slechts tien minuten per rol. Hierdoor moest ze efficiënt schieten. De montage nam 12 weken in beslag, vertelt ze het publiek. Met als resultaat: prachtige close-ups van de zijdeachtige mosselen die openen, sluiten, paaien en levend bereid worden door Sergio Herman. De vraag uit het publiek, wat nou toch dat dingetje is dat uit de mossel stak, weet Kluijfhout als een waar bioloog te beantwoorden: "Dat is het tongetje, of voetje zoals het meestal wordt genoemd. Hier komen de eiwitten uit waar de mossel draadjes mee maakt.”
 
Tip: De tergend mooi bereide mosselen van Sergio zijn komende zondag na de vertoning van L’Amour des moules te verorberen.


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus