Markt

Markt
Dit jaar is ‘ie groter, bonter en lokaler dan ooit: de Food Film Festival Markt. Zowel zaterdag als zondag wordt het Timorplein omgedoopt tot ambachtelijke markt in een festivaljasje. Deze markt is een podium voor boeren, traiteurs, bakkers, slagers, kaasmakers, worstendraaiers en barista’s die één heel belangrijk ding gemeen hebben: een bijzonder verhaal.

En dat verhaal willen ze je heel graag vertellen. Maak kennis met de meest uiteenlopende met liefde gemaakte producten én hun makers. Stuk voor stuk dragen zij hun steentje bij aan een beter voedselsysteem. En ze zijn nog leuk ook. Wij vinden het belangrijk om mensen uit de stad te verbinden met de makers van (hun) eten. 
 
Wie staan er op de markt? 
 
De Markt Tour 
Dat is natuurlijk een mooie opsomming, maar al deze producenten hebben een bijzonder verhaal. Ben jij benieuwd naar de verhalen áchter de producten? Twee keer per dag duiken we wat dieper de markt in. Leden van de Youth Food Movement laten je alle ins en outs zien van de markt. Zij leiden je rond en laten je kennis maken met de producenten. De markt tour is gratis, op zaterdag en zondag om 12:00 uur en 16:00 uur. Er is wel een beperkt aantal kaarten die je op de dag zelf bij kunt afhalen bij de kassa. Vanwege de de beperkte hoeveelheid kaarten kan maximaal 2 kaarten per persoon krijgen.

Meet the farmer
Om mensen uit de stad nog meer te verbinden met de makers van hun eten organiseren we op de markt ook meet & greets met heuse, echte boeren. Vraag ze het hemd van het lijf: hoeveel dagen per jaar staan koeien in de wei? Wat is het verschil tussen biologisch en gangbaar, vrije
uitloop- of scharreleieren? Wat zijn megastallen nou precies? Op zaterdag tussen 14:00 en 15:00 uur vertellen Krispijn van den Dries (biologisch akkerbouwer) en Jan Kuijpers (pluimveehouder) in de centrale tent op de markt je alles wat je wil weten over boer-zijn.
 
Extra leuk: met deze meet & greets wordt het Het Eetcafé gelanceerd, een on- en offline platform dat de YFM onlangs met het NAJK startte om het gesprek tussen stad en platteland op gang te brengen. Het komende jaar organiseren NAJK en YFM Eetcafé's door het hele land en op de FFF markt krijg je alvast een voorproefje.

Slow Food
Dit jaar hebben we voor het eerst ook een grote selectie Slow Food producenten. Slow Food is een internationale organisatie die biodiversiteit beschermt via ons bord: bijzondere producten worden opgenomen in een online database. Zo zorgt Slow Food ervoor dat deze bijzondere producten blijven bestaan en niet ten onder gaan aan het marketinggeweld van de voedselindustrie.
 
Leuk tentje
Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, trakteren we je ook nog op een compleet programma rondom de grote tent op het Timorplein. Zo zetten we op vrijdagavond een open mic neer, gevolgd door een dj en op zaterdag staat er ook allerlei talent op het menu. Het complete (gratis!) programma vind je hier.
 
Waar en wanneer?
De markt staat op zaterdag en zondag van 11.00 tot 19.00 uur op het Timorplein. De deelnemers maken we later bekend.
 
Foto: Saskia van Osnabrugge