About

About
Over het Food Film Festival
Het Food Film Festival is een driedaags festival over alles wat met eten te maken heeft: eten in de breedste zin van het woord. Er is ontzettend veel over voedsel te vertellen en tegelijkertijd vertelt hoe en wat we eten ontzettend veel over ons. Eten is cultuur, eten is identiteit.

Tegelijkertijd kan in de productie van voedsel zowel de oorzaak als de oplossing van een groot aantal mondiale problemen worden gezocht. De industriële massaproductie van voedsel zorgt voor milieuvervuiling, problemen met dierenwelzijn, en is verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldwijde CO2-uitstoot. Gesubsidieerde voedselproductie in de westerse wereld zorgt voor oneerlijke concurrentie op de wereldmarkt. Armoede, honger, vervuiling en vervreemding kunnen met een beter voedselsysteem worden omgezet in gelijkheid, gezondheid, een schoon milieu en betrokkenheid.
 
Vele handen
Het Food Film Festival wordt mogelijk gemaakt door heel veel mensen die in het festival en zijn doel geloven. Naast de sponsors die het festival financieel mogelijk maken, zijn dat vooral ook tientallen 'kleine' ondernemers, initiatiefnemers, enthousiastelingen, wereldverbeteraars, dromers, mafkezen en helden. Het festival is opgericht door zo'n stel en het team bestaat er tot op heden nog steeds uit.
 
Iedere editie worden lijnen uitgegooid in voedselminnend Nederland om nieuwe inspirators naar het festival te krijgen. Chefs, workshopleiders, marktlui: bijna iedereen die het Food Film Festival mogelijk maken investeren er persoonlijk in. Financieel of in natura. Dat is de werkwijze van het festival, maar ook de enige manier waarop het tot stand kan komen. Daarom aan iedereen die bijdraagt: bedankt!
 
Youth Food Movement
Het Food Film Festival is een initiatief van de Youth Food Movement. De Youth Food Movement is een netwerk van studenten, jonge consumenten en jonge food professionals, zoals boeren, tuinders, koks, vissers en producenten die met elkaar veranderingen teweeg brengen op het gebied van voedselproductie en voedselconsumptie. YFM is onderdeel van het Slow Food Youth Network (SFYN) en de Nederlandse vereniging bestaat sinds juli 2009. De ideologie is gebaseerd op de principes van Slow Food (zie hieronder): jongeren zetten zich in voor meer good, clean en fair voedsel.
In 2010 besloten enkele leden van de YFM dat het organiseren van een filmfestival een goede manier zou zijn om hun boodschap over te brengen en onder een breder publiek te verspreiden. Er zijn veel bijzondere films gemaakt over voedselproblematiek maar ook over de waarde van eten in de maatschappij. Daarom werd in januari 2010 aan een keukentafel ergens in de Amsterdamse Pijp Stichting Food Film Festival opgericht.

Slow Food
Slow Food werd opgericht in 1989 als reactie op fast food, op smaakvervlakking en de toenemende eenvormigheid van voedsel. De beweging streeft naar het omgekeerde van fast food: smaakvolle producten van goede kwaliteit, die duurzaam zijn geproduceerd en die niet vol zijn gespoten met allerlei dubieuze conserveermiddelen. Slow Food pleit voor behoud van authentieke soorten en rassen en biodiversiteit, een rijkdom die door toenemende monocultuur onder druk staat.