Weblog

Dit is de website van het Food Film Festival 2012. De website van de 2013 versie vindt je hier: http://www.foodfilmfestival.nl
<b>Eet</b>.Ontwerp

Eet.Ontwerp

Bijna 3 jaar geleden liep ik met een big in mijn armen door het designhuis. Hij was ontsnapt uit zijn houtje touwtje stal die onderdeel was van de tentoonstelling Boer zoekt stijl. Het was ook de dag dat het begrip gillend speenvarken mij volledig duidelijk werd. Nu 3 jaar later, ben ik terug in het designhuis, zonder varken maar met het Food Film Festival!

Door Fleur Derogee

Voor liefhebbers van het Food Film Festival is Eindhoven deze zomer the place to be. Gedurende de tentoonstelling De Etende Mens in het designhuis, organiseren we drie bijzondere events. Aanstaande zaterdag trappen we af met Food Design, een fascinerend aspect van de relatie tussen mens en zijn voedsel. 
Toen ik in 2007 afstudeerde met een scriptie over eten in de kunst, kwam hierin ook het werk van Marije Vogelzang aan bod. Zij noemt zichzelf geen Food Designer maar eet ontwerper. Misschien wat verwarrend, want wat is het verschil? Een lastig onderscheid. Hier een poging: food designers buigen zich over het algemeen over o.a vorm, smaak, geur, textuur, kleur en geluid (jawel) van ons eten. De kern van hun werk is veelal het bedenken en verbeteren van een product. Voor Marije Vogelzang gaat het in het bijzonder om de ervaring van het eten, zij ontwerpt voor de innerlijke mens. Haar prikkelende ontwerpen gaan over wat voedsel met je doet. Het wordt onderdeel van jou en is daarmee de drager van een emotie, gevoel, herinnering. De totaalervaring waarbij de  zintuigen en sociale context centraal staat en niet een kortstondige satisfaction. Daarbij heeft haar werk een gelaagdheid waar een gemiddelde lasagne u tegen zegt! 

Terug naar de Food Designer, want dat is een bijzonder gegeven an sich. De mens is namelijk het enige wezen dat de behoefte heeft om zijn voedsel aan te passen naar zijn behoeften. En dat is best merkwaardig als je erover nadenkt. Geen enkel dier doet namelijk hetzelfde. Een koe zal zich nooit afvragen of gras nu wel echt zijn ding is en ik ken ook geen honden die opeens in volle overtuiging vegetarier zijn geworden. Waarom doen wij dat wel? Kunnen we stellen dat de mens sinds het prille begin een food designer is? We beschouwen ons voedsel nooit als definitief, ontwerp en de honger naar verandering en innovatie lijkt onstilbaar. Maar daarmee komen we ook steeds verder af te staan van wat er op ons bord ligt. Want met onze drang naar vernieuwing is eten soms tot in de kern aangepast aan onze wensen. Zo kunnen we kiezen uit eindeloze schappen met producten die vaak aan de tekentafel zijn bedacht. Of dit erg is ligt aan hoe je er naar kijkt. Persoonlijk betreur ik het dat het gros van de mensen niet geinteresseeerd is in zijn voedsel. Dat kinderen niet meer weten waar melk vandaan komt heeft niets met de koe te maken, maar alles met de plek die wij eten in ons leven geven. Toch ben ik niet treurig gestemd. Als food designers zijn we namelijk in staat radicale veranderingen toe te passen op ons bord. Laat je inspireren door mensen als Marije Vogelzang, lokale producten, duurzame initiatieven maar vooral de natuur, want dat is eigenlijk de beste Food Designer van allemaal. 
Designed by nature Marije Vogelzang Designed by menGa terug naar het weblog overzicht


Deel deze weblog!
blog comments powered by Disqus