Weblog

Dit is de website van het Food Film Festival 2012. De website van de 2013 versie vindt je hier: http://www.foodfilmfestival.nl
Het FFF smaakt naar verandering

Het FFF smaakt naar verandering

Door: Helen Kranstauber
Iets minder dan een jaar geleden was het eerste Food Film Festival een feit. Met uitverkochte zalen, mooi weer en veel blije gezichten was er geen twijfel mogelijk: een tweede editie kon niet uitblijven. Inmiddels heeft het festivalteam zich weer geïnstalleerd. De komende maanden wordt er hard gewerkt om onze visie op de toekomst van ons voedsel te vertalen naar een festival.

Al sinds 2009 is de Youth Food Movement Nederland bezig met het agenderen van voedselvraagstukken en het motiveren van jongeren om deel te worden van de beweging. Een beweging die staat voor good, clean en fair voedsel. Voedsel dat goed smaakt, eerlijk is geproduceerd en geen schade brengt aan natuur en milieu. Voedsel weer waarde geven is uiteindelijk het doel. Binnen bedrijven, binnen de politiek en binnen ons dagelijks leven is nog een wereld te winnen. Om dit te bereiken is een verandering nodig. ‘Food for Change’ is dan ook ons motto!

Ondertussen lijkt soms wel alsof de wereld steeds gekker wordt. Dalende voedselprijzen (vorige week kon je bij de C1000 10 kilo aardappels kopen voor één euro) concurreren in het nieuws met de hongercrisis in Oost-Afrika. Europese leiders praten al maanden over de toekomst van de Euro terwijl de waarde van ons voedsel onderhevig is aan een enorme inflatie. De komkommertijd kreeg in 2011 opeens een heel andere betekenis en geen jonge boerendochter of zoon die er nog over peinst om te gaan boeren. Het zijn gekke tijden.

Food for Change!
Maar gelukkig zien we ook dat voedsel steeds vaker onderwerp is van de discussie. Voedsel wordt steeds meer in verband gebracht met andere sociaal-maatschappelijke vraagstukken en slimme en creatieve mensen staan op om oplossingen aan te dragen of een statement te maken. Ik denk aan de Muffin-man, die voedselverspilling in België op een originele manier aan de kaak stelt, Michelle Obama die moestuintjes in de achtertuin van het Witte Huis introduceerde en de mensen van de People’s Supermarket in Londen die dit jaar hun tweede filiaal openen. Het kan dus wel!

Verandering was er het afgelopen jaar ook op heel andere schaal. Het Food Film Festival dat bij zijn geboorte in 2010 nog helemaal aan het begin stond van zijn ‘learning-curve’ heeft een flinke stap gemaakt. En ook de Youth Food Movement is van zijn groeikrampen af. De derde editie van de YFM Academie staat voor de deur, we begeven ons in 2012 met de campagne CAP2013: Food for Change serieus op politiek terrein en werken hard aan het versterken van het Europese jongerennetwerk.

Festival
En hoe gaat u dit alles terugzien op het Food Film Festival? Ook dit jaar bieden we weer een uitgebreid filmprogramma met kritische, vrolijke en ontroerende speelfilms en documentaires die voedsel zo mooi in beeld brengen. We gaan weer in debat met jonge boeren en laten inspirerende verhalen horen van zowel de oude als nieuwe garde voedselleiders. We toveren Studio/K om tot waar voedselparadijs, met een markt voor de deur en een toprestaurant gerund door Joris Bijdendijk. En natuurlijk zijn er ook dit jaar weer kookworkshops en uitzinnige feestjes. Nieuw dit jaar zijn de festival-shop en het kunstprogramma. Al met al....genoeg om daarna weer een jaar vooruit te komen. En had ik al gezegd hoe blij we zijn met onze nieuwe mascotte? Want ondanks alle problemen in de wereld is voedsel ook gewoon heel erg leuk! En dat laten we u de komende maanden graag zien! Stay tuned!


Ga terug naar het weblog overzicht


Deel deze weblog!
blog comments powered by Disqus