workshops

Waddenzee & Wasabi

Waddenzee & Wasabi

Iwan Driessen | 90 min | Nederlands
Voorstelling: zondag 18 maart 15:45 | Cybersoek

Eén van de belangrijkste ingrediënten van sushi is de blauwvintonijn, maar die staat door overbevissing op het punt van uitsterven. Leer daarom in deze workshop onder leiding van Iwan Driessen, chef van restaurant Rijsel, hoe ook onze Hollandse vis uitstekend gebruikt kan worden om zelf de heerlijkste sushi te maken. Sushi going local!

Nederlanders zijn, net als Japanners, vanuit traditie viseters. Ook zijn we, net als Japanners, gek op sushi. Maar dat de honger naar deze luxe snack menig vissoort uitput, geeft sushi toch een ander smaakje. Hier gaat de documentaire Sushi, the Global Catch over, die vlak voor de workshop te zien is op het festival. Ongeveer 40 jaar geleden was sushi nog een hyperlokaal gerecht dat je echt alleen in Tokio kon vinden. Maar de wereld ontdekte sushi - en hoe! Om de wereldwijde druk van alle sushi-hongerige mensen op te kunnen vangen gaan vissers massaal de zee op, wat leidt tot een grote bedreiging van blauwvintonijnen andere soorten.

De afgelopen jaren zijn ook veel visbestanden in Nederland achteruit gegaan door onder andere waterstaatkundige werken, klimaatverandering en moderne grote visserij. Er zijn vissers en visbedrijven die het anders willen. Zij willen slimmer vissen en alleen volwassen dieren vangen met zo weinig mogelijk schade aan bodem, zeemilieu, vogels en zeezoogdieren. Zij hebben zich verenigd als ‘Goede Vissers’. De Goede Vissers zullen de workshop ‘Waddenzee & Wasabi’ van een krat prachtige verse Hollandse vis voorzien.
 
Iwan Driessen staat al ongeveer 18 jaar in de Franse keuken en is nu chef-kok van rotisserie/restaurant Rijsel in Amsterdam. Maar wat heeft deze 'Franse’ chef dan met sushi? De basis van zijn liefde voor de Japanse keuken gaat al een tijdje terug. Iwan is namelijk als afwasser begonnen in een Japans restaurant. Hierdoor kon hij de Japanse kok, die toen al 25 jaar ervaring had en (weliswaar voor het personeel) in het keizerlijk paleis in Tokio had gewerkt, hier en daar helpen. Later leerde hij tijdens zijn vis-stage bij restaurant Yoichi in Amsterdam hoe hij grote tonijnen uit elkaar moest halen en hoe hij paling moest fileren. Maar de liefde gaat verder. Iwan is namelijk met een Japanse getrouwd waardoor hij veel in Japan is geweest en daar de nodige sushi heeft gegeten. En van eten leer je volgens Iwan tenslotte ook! Wil jij ook wel eens Hollandse sushi eten en leren maken? Meld je dan aan voor deze bijzondere workshop.

Het Food Film Festival besteedt dit jaar extra aandacht aan sushi, zowel aan de prachtige als aan de duistere kanten ervan. In de eerder genoemde documentaire Sushi: the Global Catch zien we hoe de blauwvintonijn met militair inzet wordt nagejaagd en tot sushi wordt gerold. De documentaire Jiro, Dreams of Sushi gaat daarentegen over de échte kunst van het sushimaken. Daarin gaan we op bezoek Jiro Ono, misschien wel de allerbeste sushichef ter wereld die al 45 jaar lang in een Tokio’s metrostation zijn minuscule restaurantje heeft, waar alles volgens de traditie gaat.


Deel deze workshop


Ga terug naar het workshopprogramma


blog comments powered by Disqus