films

Big Boys Gone Bananas!* <b> + SHORT </b>

Big Boys Gone Bananas!* + SHORT

Documentaire | Frederik Gertten | Zweden | 2011 | 87 min | Zweeds/Engels | Engelse ondertiteling
Voorstelling: zaterdag 17 maart 14:00 | SK/1

Soms leidt het uitbrengen van een film tot zulke bizarre situaties dat je van het verhaal een film op zichzelf zou kunnen maken. Dit is dan ook precies wat de Zweedse filmmaker Fredrik Gertten met Big Boys Gone Bananas!* gedaan heeft.

In dit verbazingwekkende verhaal volgen we Gertten tijdens het uitbrengen van zijn film Bananas!* uit 2009 (vertoond tijdens het FFF 2011). Die film gaat over de rechtszaak die een groep arme Nicaraguaanse boeren aanspannen tegen het giga-fruitbedrijf Dole Food Company. De boeren eisen compensatiegeld voor gevolgen van de blootstelling aan het gevaarlijke en verboden pesticide DBCP op de banaanplantages van Dole Food. Het juridisch steekspel wordt uitgevochten in Amerikaanse rechtszalen, met Amerikaanse vergoedingen in het verschiet. 

 
En dat - los van de rechtszaak - een film daarover iets is waar Dole wel degelijk bang voor is, blijkt wel uit wat er gebeurde toen Bananas!* uitkwam. Met behulp van een heel leger topjuristen en dubieuze mediastrategen probeerde Dole Food op alle mogelijke manieren een stokje te steken voor de vertoning van de film. Van publiekelijk moddergooien in de media tot aan internationale stalkacties en bedreigingen. Geen middel wordt onbenut gelaten om het verhaal over de film in de goede richting van Dole Food te spinnen.
 
Alsof dit nog niet vernederend genoeg is worden regisseur Gertten en zijn producenten na afloop van het festival keihard aangeklaagd door Dole Food. De grote jongens zijn echt ‘bananas’ geworden.

Big Boys Gone Bananas!* laat zien dat voedselmultinationals met argusogen moeten worden bekeken, omdat in het najagen van winst met regelmaat grote misdaden worden begaan. Een zeer bijzondere en niet te missen kijk in de machtige keuken van de grote jongens in de voedselindustrie.
Leuk: dit op Bananas! geïnspireerde filmpje maakte Sir Moving Images speciaal voor het Food Film Festival 2011.


LET OP: voor deze documentaire draait ook een FFF SHORT...

Van een banaan die zijn schil kwijt was
Animatie I Paul Moggre | Nederland | 1989 I 3 min

Gouden oude animatie over een naakte banaan. De naakte banaan start een zoektocht, weten de andere bananen misschien waar zijn jasje is?


Deel deze film


Ga terug naar het filmprogramma


blog comments powered by Disqus