films

The Chocolate Farmer <b> NL première </b>

The Chocolate Farmer NL première

Documentaire | Rohan Fernando | Canada | 2010 | 70 min | Spaans | Engelse ondertiteling
Voorstelling: vrijdag 16 maart 19:15 | SK/2

Eladio Pop is boer in Belize. Net als zijn voorvaderen - de Maya's - verbouwt hij zijn cacao ín het regenwoud. Hij werkt mét de natuur, in plaats van ertegen. Liever hakt hij voor de honderdste keer een paadje uit, dan dat hij gif gebruikt. Maar of Eladio’s kinderen de boerderij willen overnemen…

Eladio is een gelukkig man. Dat wil niet zeggen dat hij onbezorgd is, maar hij houdt van zijn wereld en dat is hem af te zien. Met de rust van iemand die letterlijk in zijn element is neemt hij de kijker mee het dichte oerwoud van Belize in. Hij laat zien waar hij, midden in de jungle, zijn cacaobomen heeft staan. Hij neemt je mee zwemmen in zijn geliefde rivier en hij wijst, met de achteloze zekerheid van iemand die het kan weten, welke planten geneeskrachtig zijn.

En hij neemt je mee naar het veld van zijn buren. Eladio's verbazing is uit zijn ogen te lezen: opeens stopt de jungle en rijst er een loodrechte muur van intensief verbouwde gewassen op. Eladio is er al vaak geweest, maar het is duidelijk dat hij niet kan bevroeden waarom iemand op een dergelijke manier zijn land zou willen bewerken. 'Ze hebben het besproeid met iets - dat stonk ontzettend - en nu wil er niets meer groeien behalve dit' zegt hij met een vertwijfelde blik, terwijl hij op het sojaveld wijst.

Dat hij zoiets zelf nooit zou doen, moge duidelijk zijn. Met een onvermoeibare toewijding hakt hij voor de zoveelste keer het paadje uit dat hem naar zijn velden brengt. De jungle zal het binnen een paar dagen weer overwoekerd hebben, maar dat maakt hem niks uit. Het is goed werk, eerlijk werk en hij krijgt er eerlijke cacao voor terug.

Mooi, zou je zeggen. Maar Eladio's levensstijl staat onder druk. Eladio werkt in een coöperatie en zijn collega's zijn soms dronken, onfortuinlijk of willen het oerwoud platbranden. Zodra Eladio uit het oerwoud is, zie je dat hij uit de arme, achtergestelde Mayabevolking komt. Zijn (vele!) kinderen zien niet veel in het harde bestaan waar hun vader zo hartstochtelijk van houdt en proberen een baantje te krijgen in de toeristenindustrie. De kinderen die in het dorp wonen drinken en vechten met elkaar en de kennis die eeuwenlang van vader op zoon werd doorgegeven dreigt voor altijd verloren te gaan in een zee van genetisch gemanipuleerde soja en sociale ongelijkheid. 

The Chocolate Farmer is een film die laat zien hoe het vroeger ging. Tegelijkertijd laat de film zien dat dit nog steeds een optie is. Maar niet in een wereld waar in mensen als Eladio niet worden gewaardeerd en beschermt. Eigenlijk belichaamt Eladio de natuur: hij is precies zo kwetsbaar als het regenwoud waarin hij zijn cacao verbouwt.
Deel deze film


Ga terug naar het filmprogramma


blog comments powered by Disqus