films

Mugaritz B.S.O. <b> NL première & openingsfilm </b>

Mugaritz B.S.O. NL première & openingsfilm

Documentaire | Felipe Luis Ugarte & Juantxo Sardon | Spanje | 2011 | 70 min | Spaans | Engelse ondertiteling
Voorstelling 1: vrijdag 16 maart 21:00 | SK/2
Voorstelling 2: zondag 18 maart 20:00 | SK/2

Hoe klinkt eten? In het twee-sterrenrestaurant Mugaritz in Spaans Baskenland creëert chef Andoni Aduriz prachtige, uiterlijk vaak misleidende gerechten. In een bijzonder project maakt muzikant en filmmaker Felipe Ugarte er een ‘soundtrack’ bij. 

B.S.O. staat voor banda sonora original, en dat betekent soundtrack in het Spaans. Muzikant (en tevens regisseur) Felipe Ugarte componeert graag experimentele, op de ervaring gebaseerde muziek. Hij ziet grote dwarsverbanden tussen de gerechten van chef Aduriz en muziek: beide worden ‘gecomponeerd’, hebben een bepaald ‘ritme’, een ‘timbre’ en zijn een ‘ensemble’ van smaken, tonen en tradities. Daarom beginnen Ugarte en Andoni een bijzonder project waarin ze gastronomie aan muziek te koppelen.

Daarvoor gaan Ugarte en mederegisseur Juantxo Sardon op zoek naar de oorsprong van de ingrediënten voor de gerechten. In Peru zoeken ze naar de muziek van de aardappelen, in Ethiopië halen ze zingend de koffieoogst binnen. Hun zoektocht brengt ze zelfs naar Titan, een van de manen van Saturnus. Het ensemble dat de muzikanten samenstellen, is even rijk en flamboyant als de gerechten van Aduriz. 

Mugartiz B.S.O.  is een feest voor de zintuigen. De wonderbaarlijke gerechten van Andoni worden werkelijk schitterend in beeld gebracht, maar ook schitterend in klanken omgezet door zeer uiteenlopende muzikanten. Overigens houdt chef Aduriz zijn gasten graag voor de gek: hij vermomt ingrediënten zodat het lijkt alsof ze wat anders zijn. Zijn carpaccio van gedroogde watermeloen (zie foto) is bijvoorbeeld bijna niet van echt vlees te onderscheiden. En diezelfde misleiding probeert Ugarte in zijn muziek door te voeren, door bijvoorbeeld een door een countertenor in te zetten. Als je die niet ziet, klinkt het alsof een vrouw zingt.

Als geen andere film laat Mugartiz B.S.O. zien dat eten cultuur is: net als kunst, is het bereiden van eten typisch menselijk. Geen dier dat zijn eten eerst mengt, verhit, versnijdt en er mooi uit wil laten zien voor hij het opeet. Datzelfde geld ook voor muziek (en alle andere kunst).

Mugartiz B.S.O. is de openingsfilm van het Food Film Festival omdat hij over de zo typisch menselijke liefde voor eten gaat. De film laat zien dat de oorsprong van je eten er toe doet; dat er een verhaal achter zit. Of beter nog: een cultuur. Door de ervaring van eten uit te breiden en je ten volste bewust te zijn van de schitterende complexiteit van wat je eet, kan je er nog meer van leren genieten. De muziek die Ugarte erbij maakt is zodoende een artist impression van een artist impression.Mugaritz BSO - Official Trailer from Pixel Ikusentzunezko Ekoizpenak on Vimeo.Deel deze film


Ga terug naar het filmprogramma


blog comments powered by Disqus