films

De Aardappeleters <b> + SHORT + Q&A </b>

De Aardappeleters + SHORT + Q&A

Documentaire | Arno Hagers | Nederland | 2011 | 52 min | Nederlands | Geen ondertiteling
Voorstelling 1: vrijdag 16 maart 17:15 | SK/1
Voorstelling 2: zaterdag 17 maart 17:00 | SK/1

Friet is een gevoel. En de drie broers Gillisse van Nico’s Snackbar zijn volledig van dat gevoel doordrongen. De Aardappeleters is een portret van een familie, een Haagse wijk, het Nederland van de jaren ’50 en ‘60 en de geboorte van één van de meest karakteristieke gerechten uit de Nederlandse eetcultuur: een patatje met.

Na het overlijden van vader Nico worden Nico jr, Martin en Paul eigenaren van de door hun vader opgerichte snackbar. Aan hen de verantwoordelijkheid om de patatzaak draaiende te houden. Een hele klus, want een goed bintje bak je niet zomaar. Niet iedere pieper verdient een plek in Nico’s Snackbar. Het begint met het zorgvuldig selecteren van de perfecte aardappel. Dan volgt het voorwerk: schillen, pitjes eruit en vervolgens precies op de juiste plek – met de hand – door de frietsnijder. Tjak! Om uiteindelijk een laatste dans op te voeren in het gloeiende frituurvet – overigens wonderbaarlijk mooi in beeld gebracht – alvorens met smaak te worden verslonden.

De zoektocht naar de juiste aardappels, de nostalgie naar het smaakvollere dierlijk bakvet van weleer, het mijmeren over het ‘perfecte zuurtje’ in de mayonaise – in De Aardappeleters wordt patatbakken tot de hoogste kunst verheven.

Maar eigenlijk gaat De Aardappeleters over het Nederland van de jaren vijftig en zestig. De snackbar werd centrale ontmoetingsplek voor de buurtbewoners. Van Hagenees tot Hagenaar, iedereen komt, eet en geniet van Nico’s friet. Onder hen Rinus Gerritsen, vaste klant en bassist van de Golden Earring, en schrijver Tomas Lieske. Beide halen in De Aardappeleters herinneringen aan Nico’s Snackbar en de buurt van hun jeugd op. De Aardappeleters is een documentaire waarin generaties, herinneringen en broederschap samensmelten onder het sissende geluid van de bintjes in het frituurvet.  

Overigens roemen zij niet als enige de bakkunsten van de gebroeders Gillisse. De patatzaak is in Den Haag en daarbuiten inmiddels een fenomeen. Zo riep de Consumentenbond de friet van Nico’s Snackbar uit tot de gezondste friet van Nederland, door het gebruik van verantwoord vloeibaar vet.

Vrijdag 16 mrt 17:15 - 18:10 Studio/K SK/1Zaterdag 17 mrt 17:00 - 17:55 Studio/K SK/1Friet is zeker niet het enige lekkere dat je met aardappels kan maken. In de workshop Aardappeleters leer je de Hollandse pieper op een hele nieuwe manier kennen. Heb jij bijvoorbeeld wel eens gehoord van de Nicola, de Irene of de Ratte aardappel?


LET OP: alleen bij de vertoning op zaterdag 17 maart is familie Gillisse aanwezig bij de voorstelling om een Q&A te geven! Wel draait voor beide voorstellingen een FFF SHORT...


55 Sokken
Animatie I Co Hoedeman | Nederland | 2011 | 9 min | Nederlands | Geen ondertiteling

Zwart-wit animatie over een kleurloos tijdperk, de Hongerwinter in Nederland. Twee ondergedoken joodse vrouwen breien 55 sokken van een tafelkleed. Tevergeefs trachten zij de sokken te verkopen, tot een wel gevoede boerin de sokken inneemt in ruil voor voedsel. De boerin breit van de sokken op haar beurt weer een tafelkleed. Een mooi rond, maar triest verhaaltje over de ontberingen in de Tweede Wereldoorlog.

Deel deze film


Ga terug naar het filmprogramma


blog comments powered by Disqus