films

Seeds of Hunger <b> + SHORT + Q&A </b>

Seeds of Hunger + SHORT + Q&A

Documentaire | Yves Billy & Richard Prost | Afrika, China, VS | 2009 | 52 min | Engels | Engelse ondertiteling
Voorstelling: zondag 18 maart 15:15 | SK/2

Waarom zijn er nog steeds een miljard mensen die chronisch honger hebben? Seeds of Hunger onderzoekt hoe marktwerking rücksichtslos dicteert wat, waar en hoe er voedsel verbouwd wordt. Met arme, kleine boeren als eerste slachtoffer.

Het systeem waarmee wij voedsel produceren, is een systeem van vraag en aanbod. Maar kunnen we de markt wel toevertrouwen zorg te dragen voor zoiets absoluut noodzakelijks als eten? Seeds of Hunger laat zien dat de markt het hele systeem meer en meer aan het veranderen is. Kleine boeren, van oudsher de ruggengraat van de voedselvoorziening, delven keihard het onderspit in de onstilbare honger naar meer winst en goedkoop voedsel.

De wispelturigheid van de markt, voedselspeculatie, de concurrentie van gewassen die voor bio-brandstoffen worden gebruikt, toepassingen van genetische gemodificeerde zaden - al deze zaken dragen er aan bij dat kleine boeren overal ter wereld van hun land worden gestoten om plaats te maken voor grote landbouwbedrijven.

'Maar de oplossingen die we in de twintigste eeuw hebben gebruikt om meer voedsel te produceren, werken niet meer in de eenentwintigste eeuw. We deden de makkelijkste dingen: simpelweg meer land te gebruiken, meer water, meer energie en chemicaliën te gebruiken, schoot de productie omhoog. Dat werkt niet meer', zegt Bruno Parmentier, directeur van landbouwuniversiteit ESA in Angers aan het begin van Seeds of Hunger

Maar de vraag neemt alleen maar toe. Nu in China en India steeds meer mensen steeds meer vlees gaan eten, stijgt de druk exponentieel. Landen die drie keer de eigen behoefte aan graan verbouwen maar desalniettemin niet in hun eigen behoeft kunnen voorzien, omdat de voorraden worden geëxporteerd als veevoer. 

Seeds of Hunger laat zien hoe ons landbouwbeleid te kort schiet, welke nadelen de marktwerking heeft op voedselproductie en hoe complex ons voedselsysteem tegenwoordig is. Het Food Film Festival denkt dat deze punten de komende decennia van groot belang zullen zijn en organiseert daarom het Grote Landbouwdebat. Ben je geïnteresseerd en heb je wat te zeggen? Entree is gratis!

LET OP: voor deze documentaire draait ook een FFF SHORT en wel een NL première! En, de filmmaakster van deze SHORT komt een Q&A geven...




Asparragos
Documentaire I Laura Zuallaert | België | 2011 | 11 min I Spaans | Engelse ondertiteling I NL première

Als je buiten het seizoen asperges koopt, heb je goede kans dat die uit Peru komen. Peruanen zelf houden helemaal niet van asperges en van het oogstproces worden zij nog minder vrolijk. In deze prachtige korte documentaire nemen de Peruanen ons aan de hand van persoonlijke ervaringen mee langs de productie cyclus van asperges.



Deel deze film


Ga terug naar het filmprogramma


blog comments powered by Disqus