films

Raising Resistance <b> + SHORT + Q&A </b>

Raising Resistance + SHORT + Q&A

Documentaire | Bettina Borgfeld & David Bernet | Duitsland, Zweden | 2011 | 84 min | Spaans | Engelse ondertiteling
Voorstelling: zaterdag 17 maart 16:15 | SK/1

"Soja, is voor mij als een bom". Zo vertelt boer Geronimo uit Paraguay in de film Raising Resistance. Zijn boerengemeenschap komt steeds meer in het nauw door de oprukkende sojaplantages. De boeren komen echter in opstand en gaan verhaal halen bij de lokale autoriteiten en grote bazen van de sojaindustrie.

De grond in Paraguay is uitermate geschikt voor grootschalige teelt van soja. In enkele jaren tijd groeide het land dan ook tot een van de grootste soja exporteurs van de wereld. Dit gebeurde echter niet zonder slag of stoot. Want voor de grootschalige teelt van soja zijn velen hectaren grond nodig en liters pesticiden. De lokale boeren, beter bekend als campesinos, zijn hiervan de dupe.

In Raising Resistance laten Bettina Borgfeld en David Bernet zien hoe de campesinos in opstand komen tegen de grootschalige sojateelt in hun land. Aan het roer van de beweging staat de vriendelijke en slimme boer Geronimo. Samen bezetten ze een stuk sojaplantage, proberen ze het sproeien van pesticiden tegen te houden en zoeken ze de media op.

Het lijkt zo logisch waar de campesinos voor strijden. Vrijheid, gezondheid en bezit over de grond waar zij al decennia van afhankelijk zijn. Zouden wij niet raar opkijken als onze buurman opeens onze tuin voorziet van wat pesticiden of ongevraagd ons gazon omploegd tot graanveld? We zouden in opstand komen! Wereldwijd zijn er dan ook boeren die zich hebben verenigd om samen in actie te komen tegen de misstanden van ons huidige voedselsysteem.

Maar Raising Resistance laat geen eenzijdig verhaal zien over de grootschalige sojateelt in Paraguay. Ook grootgrondbezitters krijgen van de filmmakers ruimte om hun verhaal te doen. Dit alles geeft een prachtig beeld van de tegenstrijdige belangen, persoonlijke verhalen en bovenal uitzonderlijk mooi in beeld gebrachte veranderende landschappen van Paraguay.

LET OP: filmmaker David Bernet is aanwezig bij de vertoning om een Q&A te geven! Wil je nog meer weten over de film en de filmmaker? Kom dan zaterdagavond naar de talkshow FFF LIVE.
En, voor deze documentaire draait ook een FFF SHORT...
Life is Beautiful. You Were Afraid Where No Fear Was. 
Fictie /Documentaire I Mark de Cloe & Jeroen Berkvens | Nederland I 2011 I 3 min 

Nooit geweten dat tomaten je de stuipen op het lijf kunnen jagen? In deze korte documentaire-achtige registratie van het tomatenfestival doen de intens rode beelden het vrolijke festival lijken op een lugubere aangelegenheid.


Deel deze film


Ga terug naar het filmprogramma


blog comments powered by Disqus