events

Keynote: <b> Tim Lang </b>

Keynote: Tim Lang

60 min | Engels gesproken
Voorstelling: zondag 18 maart 20:30 | Rabo-zaal

Ook dit jaar wordt het Food Film Festival weer afgesloten met de wijze, inspirerende en vooral activerende woorden van een internationale topspreker. Vorig jaar sprak wereldberoemde voedselactiviste Vandana Shiva. Dit jaar presenteren wij met trots: de Britse professor Tim Lang.

Misschien zegt de naam Tim Lang je niets, maar goede kans dat je zijn idee├źn wel kent. Hij is een van de belangrijkste wetenschappers op het gebied van voedselbeleid en schreef verschillende boeken en artikelen. Een van zijn bekendste concepten is de foodmile. Dat is de afstand die voedsel aflegt voor je het op je bord hebt. Vroeger was die afstand vrijwel nihil, maar tegenwoordig kan eten letterlijk de wereld rond gegaan zijn voor je er je tanden in zet. Dat is slecht voor het milieu en ook een letterlijke indicatie van het idee dat wij steeds verder van onze natuur af komen te staan als we het huidige systeem doorzetten.

Tim Lang is professor Food Policy in Londen en is al jaren een voorvechter voor een good, clean en fair voedselsysteem. Hij schreef verschillende boeken en artikelen waarin hij de staat waarin ons huidige systeem zich bevindt uitstekend weet te vatten. Daarmee legt hij haarfijn uit waarom we als samenleving snel onze voedselconsumptie moeten aanpassen. "We slaapwandelen een crisis in. Obesitas is de gezondheidscrisis, de kosten die daaraan verbonden zijn zullen een economische shock zijn en klimaatverandering zorgt voor een ecologische crisis. Food security zal de komende jaren het thema zijn. Hoe kunnen we aan voldoende voedsel komen? Momenteel besteden we lang niet genoeg aandacht aan deze zaken. We kunnen dat niet overlaten aan de consument. Overheden moeten ingrijpen en wel direct. The Western Diet is Dying!” (bron:The Guardian)

Tim Lang wijst terecht op het feit dat als je het over voedsel hebt, alles met alles te maken heeft. Hij beschrijft de verschillende paradigma’s die het voedseldebat domineren en hun mogelijkheden of beperkingen. Die interdisciplinaire visie op voedsel is onmisbaar voor degene die de huidige problemen wil analyseren en oplossen.

Kijk hieronder de volledige keynote van Tim Lang terug:

Keynote Tim Lang (Food Film Festival 2012) from Gerbrand Oudenaarden on Vimeo.

Deel deze event


Ga terug naar het eventprogramma


blog comments powered by Disqus